Tači: Trenutna vlast u Beogradu naručila ubistvo Ivanovića; Đurić: Sve smo sigurniji da Tači i Veselji stoje iza ubistva Ivanovića

Foto : Kurir.rs – tvklan.al

Učestale međusobne optužbe srpskih i kosovskih zvaničnika o umešanosti i odgovornosti za izostanak rezultata u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića se nastavljaju, posle sinoćnih optužbi prema trenutnoj vlasti u Beogradu od strane Hašima Tačija, sa jedne strane. Jutros ponovo dolaze i optužbe Beograda o direktnoj umešanosti kosovskih zvaničnika Hašima Tačija i Kadrija Veseljija u ubistvo Ivanovića, sa druge strane.

Pre dva meseca, u emisiji Ćirilica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednji put je najavio da će rezultati istrage o ubistvu Olivera Ivanovića biti poznati nakon godišnjice ubistva.

„Ja sam zamolio naše istražne organe da sačekaju da prođe godišnjica da nam ne bi rekli da zamajavamo javnost i da nam ne bi rekli da mažemo oči ljudima u Srbiji da bismo izbegli nekakve proteste i tako dalje“, kaže Vučić, dodajući da će reći šta o tome misli „otvorenije nego ikad do sad“ i da će o Ivanovićevom ubistvu i istrazi „dugo da govori“.

Danas, dva meseca nakon te izjave, iz Kancelarije za KiM ponovo najavljuju da će „istražni organi uskoro biti u prilici da pruže više podataka o ovom slučaju“, a ovoga puta u zvaničnom saopštenju državne institucije stoje i imena osoba na koje sumnjaju da su umešane u ubistvo Olivera Ivanovića – „sve smo sigurniji da Tači, Veselji i kosovska vlast stoje direktno iza ubistva Olivera Ivanovića“.

Tači: Svi pravci istrage vode ka tome da je trenutna vlast u u Beogradu naručila ubistvo Ivanovića

Do ove optužbe došlo je nakon sinoćne optužbe kosovskog predsednika da „iza ubistva bivšeg srpskog lidera Olivera Ivanovića stoji šef mafije na Severu, Milan Radoičić“, što je prenela Gazeta Metro, čiji je novinar, uz novinara Periskopija i direktora televizije Kljan Kosova, sinoć na televiziji Kljan Kosova u emisiji „Zona B“ ispitivao kosovskog predsednika.

„Svi indikatori bezbednosnih institucija Republike Kosovo vode do onoga koji je jedan od organizatora ubistva Olivera Ivanovića, a na zvaničnicima relevantnih institucija Republike Kosovo je da preduzmu odgovarajuće radnje“, rekao je Tači.

Dodao je i da je interes Kosova da rasvetli ovo ubistvo  navodeći da istraga ukazuje na to da je trenutna vlast u Beogradu naručila ubistvo Ivanovića.

„Od ključnog značaja za državu Kosovo je da se ovo ubistvo razreši i svi pravci istrage vode ka tome da je trenutna vlast u u Beogradu naručila ubistvo Ivanovića i ceo svet treba da zna ovu činjenicu“.

Inače, i srpski i kosovski predsednik su u više navrata najavljivali konkretne informacije o pomaku u istrazi o ubistvu, međutim, uoči sutrašnjih četrnaest meseci od ubistva Ivanovića, konkretnih informacija istražnih organa nema.

Kancelarija za KiM i o bezbednosti i dijalogu

U saopštenju direktora Kancelarije za KiM se pored optužbi o umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića poručuje i da „umesto zveckanja oružjem, treba da počnu da razmišljaju o pripremi odgovora za pravosudne organe“.

Međutim, i pored „zveckanja oružjem“, „Tačijeva puška je prazna“, a lažna je i njegova želja „za nastavkom dijaloga sa Beogradom, koja traje jedva koliko i sastanci sa stranim predstavnicima“.

Najzad, i pored ovakve situacije, iz Kancelarije za KiM ponavljaju čestu poruku predsednika Vučića – „mi ćemo nastaviti da se borimo za budućnost svih naših građana, uključujući i građane na Kosovu i Metohiji, bez obzira na prebivalište, veru i nacionalnost“.

Pored građana na KiM, boriće se i za „budućnost i bolji život naših građana Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, koji nikada u centralnoj Srbiji neće biti nepoželjni i diskriminisani onako kako su nepoželjni i diskriminisani Srbi na Kosovu i Metohiji od strane prištinskog režima“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.