Tači poziva poslanike da podrže stvaranje vojske Kosova

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Kosovski premijer Hašim Tači pozvao je sve poslaničke grupe da podrže vladin predlog o osnivanju oružanih snaga Kosova (OSK), i izrazio očekivanje da će predsedništvo parlamenta već sutra doneti takvu odluku.

On je podsetio da je kosovski Ustavni sud dao pozitivno misljenje o tom predlogu, uz konstataciju da se predloženim amandmanima ne krše prava i slobode zagarantovani Ustavom.

Vlada Kosova je početkom marta usvojila i prosledila parlamentu predlog o osnivanju OSK, sa zadatkom da, kako je najavljeno, zaštite teritorijalnog integriteta, uključujući i sever Kosova. 

Da bi taj predlog bio usvojen, prethodno bi se morale izvršiti izmene u ustavu, za šta je potrebna dvotrećinska većina u kosovskom parlamentu sastavljenom od 120 poslanika, kao i dve trećine glasova poslanika iz nealbanskih zajednica.

"Sva pitanja za koja su nadležni vlada Kosova i ustavni sud sada su već okončana i nadamo se da će predsedništvo skupštine doneti odluku, ako je moguće i sutra, jer je vlada spremna da procesuira i u skupštini da bismo doneli odluku o osnivanju vojske Kosova," rekao je Tači na sastanku vlade.

Kosovska vlada je na sednici od 4. marta usvojila predlog kojim bi postojeće Bezbednosne snage Kosova bile transformisane u oružane snage, kao i da ministarstvo bezbednosnih snaga promeni ime u ministarstvo odbrane. 

Kosovski premijer Tači je tada, kako prenose prištinski mediji, rekao tada da bi u sastavu tih oružanih snaga bilo oko 5.000 aktivnih vojnika i oko 3.000 u rezervi.

Na to je odmah reagovao premijer Srbije Ivica Dačić izjavom da najavljeno formiranje kosovske vojske nije deo Briselskog sporazuma. 

"Oni su to ranije najavljivali, ali mi (Srbija) smo tražili garancije od NATO-a i Kfora da, ukoliko se nekada formira ta vojska, ne sme da dolazi na sever Kosova bez odobrenja Kfora," rekao je Dačić.

On je dodao da se nada da će te garancije dobijene od NATO-a i Kfora biti realizovane u praksi ako bude potrebe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.