Sednica kosovskog parlamenta ponovo zakazana, bojkot Srba opet na pomolu

13:45 – Posle dva pokušaja, na današnjoj sednici kosovskog parlamenta je usvojen Nacrt zakona u načelu o opštim izborima, javila je RTK.  Ova agencija navodi da je za nacrt glasalo  44 poslanika, dvoje je bilo protiv, a 18 uzdržanih iz pokreta Samoopredeljenje. Predstavnici kosovskih Srba u Skupštini Kosova nisu prisustvovali debati i glasanju o zakonu.

11:00 – Za danas je najavljena još jedna sednica kosovskog parlamenta na kojoj bi se odlučivalo o Nacrtu novog zakona o opštim izborima. Posle više neuspelih pokušaja da se ova sednica održi usled bojkota srpskih poslanika, i nove najave bojkota, pretpostavlja se da se sednica neće održati ni ovog puta.

Samo nekoliko sati pred održavanje današnje sednice kosovskog parlamenta, i radnici lokalnih samouprava u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji su održali polučasovni mirni protest protiv novog zakona o opštim izborima. Zaposlenima u opštini su se pridružili radnici zdravstvenih ustanova kao i ostalih, uključujući i organizacije civilnog društva.
 
Mogućnost da će usled ovog bojkota, kosovska vlada ući u tehnički mandat, najavio je i analitičar Dušan Janjić, u jučerašnjem ekskluzivnom intervjuu za portal KoSSev: "Pretpostavljam da će kosovska vlada ići na prevremene izbore – da li će upravo to što je blokiran rad parlamenta izlaskom srpskih predstavnika sa sednice parlamenta biti osnova da kosovska vlada podnese ostavku, pa da se tako novi izbori dese po starom izbornom zakonu…Pretpostavljam da će tako biti, da će bojkot srpskih poslanika poslužiti kao povod za izbore."Opozicioni lider Isa Mustafa najavljuje raspuštanje Skupštine do kraja ovog meseca. Kaže da se sa raspuštanjem složio i lider DPK Hašim Tači kao i većina ostalih lidera.
 
U međuvremenu i opozicione partije u kosovskom parlamentu su najavile moguće raspuštanje kosovske skupštine. List Zeri je preneo da je opozicioni lider, Isa Mustafa, najavio raspuštanje skupštine do kraja ovog meseca. Po njegovim rečima, sa raspuštanjem se složio i Hašim Tači, kao i većina ostalih lidera.
 
Srpski poslanici su ranije zatražili sastanak sa predsednicom Kosova, Atifete Jahjagom i predstavnicima međunarodne zajednice, kako bi razgovarali o omogućavanju prava na rezervisana mesta, a Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, potvrdio je u jučerašnjoj izjavi za KiM radio da ova kancelarija podržava rezervisana mesta, naglasivši  "da bi bilo bi dobro, korisno i pozitivno da se produži pravo manjinskih zajednica na rezervisana mesta".
 
Što se tiče ostalih predstavnika nealbanskih zajednica, politički predstavnici iz redova bošnjačke i turske zajednice diskretno najavljuju da  podržavaju zakon o izborima, mada su neki elektronski mediji u Beogradu jutros naveli da su se danasnjem protestu građana i srpskih poslanika, pridružili i poslanici iz bošnjačkih i turskih zajednica..
 
Sa druge strane, albanski poslanici već treći put pokušavaju da predlog novog zakona uvedu u dnevni red sednice parlamenta. Predsednik kosovskog parlamenta, Jakup Krasnići je u ovonedeljnom intervjuu za KTV, ponovio mišljenje da se zalaže za ukidanje rezervisanih mesta za manjinske zajednice, jer su prema njegovim rečima, one imale dva amandmana kao što je i predviđeno Ahtisarijevim paketom i Ustavom Kosova, te je prema njemu  pitanje rezervisanih mesta u skupštini završeno.
 
Ukoliko se usvoji postojeći predlog novog kosovskog izbornog zakona, srpska zajednica i ostale nealbanske zajednice ostaće bez rezervisanih mesta u skupštini. U postojećem kosovskom skupštinskom sazivu, srpska zajednica ima 13 poslanika iz južnih delova Kosova, od kojih je 10 zagarantovanih i tri rezervisana. Takođe, pravo glasa se uskraćuje i osobama koje nemaju kosovske lične karte.

Prema dosadašnjem izbornom zakonu, Srbi imaju 10 zagarantovanih mesta u skupštini i isto toliko mesta druge nealbanske zajednice. Postojeći zakon takođe predviđa i dodatna rezervisana mesta za ove zajednice. Njima je omogućeno da dobiju poslanika iako ne pređu predviđeni cenzus od 5%, a osvoje predviđeni broj glasova za dobijanje poslanika. Na poslednjim izborima taj broj je iznosio oko 5.000 glasova.   

Predlogom novog izbornog zakona, predviđeno je da u predstojećem trećem izbornom mandatu, za nealbanske zajednice ostanu zagarantovana mesta, a  da se ukinu rezervisana mesta.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.