Tači: Potpis za imenovanje mandatara je na mom stolu

Tači Kurti
Foto: Koha

“Ako Kurti nije spreman da prihvati (prim.red. mandat) i nije spreman da donese odluku da upravlja, onda može to i da odbije“, ponovio je danas kosovski predsednik Hašim Tači.

Tači nastavlja sa izjavama koje Samoopredeljenje (LVV), ali i deo kritičke javnosti na Kosovu ocenjuju neprimerenim pritiskom i kao požurivanje političkih procesa, a koje se odnose na Kurtijevo odbijanje da, više od 20 dana od konstituisanja kosovske skupštine, ispuni svoju ustavnu obavezu i kao lider pobedničke stranke, kosovskom predsedniku pošalje ime mandatara kosovske vlade ispred te stranke.

„Kosovo neće još dugo biti u blokadi, analiziraćemo sve političke mogućnosti koje stoje na raspolaganju strankama kako bismo ispoštovali volju građana. Moramo ispoštovati volju svih birača i čvrsto verujem da ćemo tu obavezu ispuniti“, rekao je danas Tači, prenosi Koha.

Poručuje mu i da dekret o imenovanju Kurtija kao mandatara, već stoji potpisan na njegovom stolu.

„Sastanak u mojoj kancelariji bio je sastanak dobre volje, ali se, bez obzira na to, i dalje nadam i pozivam ga da ne dozvoli da ostane moja odluka to da je Aljbin Kurti predložen za premijera“, rekao je Tači.

Ustavna obaveza kosovskog predsednika je da, na predlog pobedničke partije na izborima, imenuje mandatara za sastav vlade. Od trenutka imenovanja mandatara, počinje da teče rok od 15 dana u kom taj mandatar treba da obezbedi skupštinsku većinu za formiranje nove vlade. U slučaju da on u tome ne uspe, kosovski predsednik ima pravo da imenuje novog mandatara. U slučaju i njegovog neuspeha da osigura većinu, raspisuju se novi izbori.

Dok rokovi za formiranje vlade nakon imenovanja mandatara postoje, kosovski Ustav ne predviđa rokove za imenovanje mandatara, zbog čega brojni analitičari Tačijeve pozive Kurtiju da što pre predloži mandatara, vide kao neustavne. S druge strane, ne manjka ni kritika na račun Kurtija čije se odbijanje imenovanja mandatara tumači kao izbegavanje odgovornosti i odugovlačenje i blokiranje procesa formiranja institucija.

Aljbin Kurti se još pre izbora deklarisao kao kandidat za premijera ispred LVV.

Kurti i LVV još uvek nemaju potrebnu skupštinsku većinu za formiranje vlade budući da su pregovori o koaliciji sa LDK u krizi.

Poruke slične današnjim, kosovski predsednik slao je i juče, o tome čitajte u posebnoj vesti: Tači: Preduzeću ustavne i zakonske korake ako uskoro ne dođe do političkog rešenja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.