Tači posle Vašingtona: Istorijski uspeh, vodeća uloga SAD, poslednji korak da zaokružimo državnost

Hašim Tači
Foto: KoSSev

U Beogradu – „o velikom planu se nije razgovaralo i ništa slično ne postoji“. U Prištini: „Izgledno je da će se nešto postići što nije postignuto za dve decenije“. Dve poruke dvojice predsednika koji su se u Vašingtonu sastali pre dva dana – u istom danu.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski Hašim Tači danas su se, po dolasku iz Vašingtona, na odvojenim konferencijama za medije obratili javnosti – jedan u Beogradu, a drugi u Prištini.

„Prethodnih dana je bilo mnogo neistinitih i lažnih vesti o tome kako se postižu dogovori o Kosovu, a da je plan već napravljen i da se sve zna. Ne, o tome se nije razgovaralo i ništa slično ne postoji. Da postoji, ja bih vam rekao, ništa od svog naroda nisam krio“, kazao je jutros u dva navrata Vučić – na TV Pink i potom u Predsedništvu.

A šta kaže Tači?

„To je istorijski uspeh, sastanak označava spremnost da se proces nastavi nakon godinu ili više dana. Sastanak olakšava postizanje dogovora. Kosovo je uz žrtve postiglo slobodu. Ovo je poslednji preostali korak za puno međunarodno zaokruživanje naše državnosti – članstvo u UN znači članstvo u svim međunarodnim organizacijama“, kazao je kosovski predsednik Hašim Tači u Prištini danas popodne.

Za njega je sastanak važan pre svega zato što je označio „povratak SAD u traganju za konačnim sporazumom između Kosova i Srbije“, a zasluge za to idu Donaldu Trampu i Ričardu Grenelu.

„Na poziv Ričara Grenela i u prisustvu Roberta O’Brajena, sastao sam se sa Aleksandrom Vučićem. Ovaj sastanak je važan iz više razloga; označava snažan povratak SAD procesu traženja ili mogućnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“.

„Označava spremnost da nastavimo dijalog, čini sporazum bližim. Izgledno je da će se nešto postići što nije postignuto za dve decenije“ – opisao je Tači događaje u Vašingtonu prethodnih dana.

„Imamo šansu sada, ne sutra. Imamo podršku predsednika Trampa, i pažnju specijalnog izaslanika Grenela. Imamo šansu da zatvorimo poglavlje rata sa Srbijom“.

Kako su kosovski mediji u međuvremenu javili, Tači je najavio da su SAD navodno spremile stotine miliona evra investicija ukoliko se bude postigao sporazum Beograda i Prištine.

Zahvalio se i poznatom albanskom lobisti, kongresmenu Eliotu Engelu, predsedniku Odbora za spoljnu politiku na kontinuiranoj podršci.

„Složili smo se da se vraća pažnja Vašingtona po pitanju Kosova i da bi trebalo iskoristiti ovu priliku za postizanje konačnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije“, rekao je, prenevši i da je svoje američke partnere uverio u to da kosovski političari neće uraditi ništa čime bi potkopali specijalne odnose i obostrano poverenje između Kosova i SAD.

Uz ulogu SAD, uveren je da će se dogoditi priznanje Srbije, a da će sporazum sa Srbijom „biti u skladu sa kosovskim ustavom“.

„Moramo imati poverenja u sebe. Uveren sam da će se dogoditi izajamno priznavanje. Ovo je velika stvar koja određuje živote budućih generacija, tako da niko ne može izbeći ovu odgovornost za budućnost Kosova“.

Teške reči za EU

I dok sa jedne strane ulogu SAD-a u dijalogu Beograda i Prištine ocenjuje kao „vodeću“ i „istorijsku“, sa druge – teškim rečima kritikuje ulogu EU.

„Evropska unija je nepravedna, obmanjuje i kažnjava“, rekao je, opisujući njenu ulogu i kao „depresivnu“.

EU kritikuje zbog neuspeha u dijalogu, te zbog toga što nisu uspeli da pet svojih članica ubede da priznaju Kosovo, kao ni samu Srbiju. „Nema izgleda da će to ikad učiniti a kamoli da Srbiju nagovore da ikad prizna“, dodao je pri tom.

„Šanse su nulte, čak i ne vidim napor. Uloga Brisela je depresivna“, opisao je mogućnost da EU ubedi Srbiju da prizna Kosovo posle skoro deceniju dijaloga u Briselu.

Iako dodaje da „napori briselskog dijaloga treba da se cene“, objašnjava i da : „Na žalost, nismo postigli tačno ono što smo želeli, ali je postignut potencijal koji je mogao da se u Briselu postigne“.

„Ali ovaj proces nije postigao ono što smo apsolutno želeli. Nedostatak jedinstva u zemljama EU ogledao se i u šansama i šansama za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije „.

Tači je danas najpre zatražio da u 16 sati govori pred poslanicima kosovske skupštine, a predsednica Skupštine Vjosa Osmani mu je odgovorila da se, pošto u zahtevu „nema naznake hitnosti obraćanja“, to može obezbediti tek posle 9. marta, zbog čega se potom odlučio na konferenciju za medije.

Poziv da se sastanu prethodno mu je uputio kosovski premijer Aljbin Kurti u pismu koje mu je sinoć poslao, predloživši tri termina, ali Tači danas nije konkretno odgovorio da li je do sastanka i došlo. I jedan i drugi su međutim imali poruke o neophodnosti jedinstvene politike u dijalogu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.