Tači posle susreta sa Pompeom: Donositi odluke u prilog strateškog partnerstva sa SAD

Pompeo Tači
Foto: AP

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se u Vašingtonu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, prenosi Glas Amerike.

Dvojica zvaničnika, kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, razgovarala su o dijalogu Beograda i Prištine, kao i saradnji i podršci Sjedinjenih Država.

Nakon susreta Tači je govorio za albanski servis Glasa Amerike – a jedno od pitanja koje mu postavljeno bilo je da li će Kosovo biti kažnjeno ukoliko ne ukine carine od sto odsto uvedene na proizvode koje uvozi iz Srbije i BiH.

Kosovski predsednik Hašim Tači odgovorio je da je američki stav jasan – Kosovo treba da pokaže da je spremno da obezbedi američku podršku svom ekonomskom razvoju.

“Mislim da kosovske političke stranke i vlada treba da donose odluke koje idu u prilog jačanja strateškog partnerstva sa SAD. Nije mudro sukobljavati se i tako nauditi strateškim odosima sa SAD, NATO i Evropskom unijom”, rekao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da ceni lično zalaganje sekretara Pompea, ali i pisma koja je njemu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uputio američki predsednik Donald Tramp. U tim pismima, rekao je Tači, Tramp je istakao na neophodnost postizanja konačnog dogovora između Kosova i Srbije. To bi, kako je ukazao, „značilo trajan mir i međusobno priznavanje dve zemlje“.

“Potpuno sam uveren da je pod vođstvom predsednika Trampa, značajnu ulogu sekretara Pompea, dinamike i inventivnosti koju je ambasador Ričard Grenel uneo u ovaj proces, tako nešto ostvarivo. Naravno i drugi evropski partneri treba da slede dinamičnu i lidersku ulogu SAD”, rekao je Tači.

Kosovski predsednik rekao je i da je od sekretara Pompea zatražio da Sjedinjene Države nastave lidersku ulogu, što mu je, kako tvrdi, američki državni sekretar i obećao.

„Istovremeno sam iskazao spremnost Kosova da bude deo NATO-a što je pre moguće – jer imamo profesionalnu i multietničku vojsku u skladu sa standardima Severnoatlantske alijanse”, ukazao je Tači.

Potpuno je uveren da će SAD nastaviti da podržavaju druge korake Kosova, posebno ulazak u Program partnerstva za mir, a zatim i u NATO.

Norkvist i Tači razgovarali o vojnoj saradnji SAD i Kosova

Prethodno je Dejvid Norkvist, zamenik američkog sekretara odbrane, u prestonici SAD-a razgovarao sa Tačijem, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Norkvist je, navodi se u saopštenju, istakao da je za „bezbednost u Jugoistočnoj Evropi vitalno da Kosovo što pre postane član NATO-a“.

Hašim Tači se zahvalio Norkvistu na podršci Kosovskim bezbednosnim snagama, založivši se za još intenzivniju saradnju.

Kosovo ima svoju profesionalnu vojsku, po NATO standardima, koja je spremna za učešće u humanitarnim i mirovnim misijama u svetu, rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je kosovski predsednik, navedeno je u saopštenju iz njegovog kabineta.

Tači boravi u Sjedinjenim Država a razgovarao je i sa Metjuom Palmerom, izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan. Prethodno je učestvovao u dve debate, u Atlantskom savetu i Brukings institutu, i susreo se sa prestavnicima Heritidž fondacije i Vilson centra.

VOA

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.