Počelo suđenje Srbinu optuženom za ratne zločine u opštini Lipljan

Suđenje Stanišiću
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćnje izdanje)

Optuženi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u opštini Lipljan, Goran Stanišić, pojavio se u sredu pred Osnovnim sudom u Prištini.

Na početnom saslušanju Stanišić je izjavio da je nevin za krivična dela za koja se tereti, prenosi KTV.

Zbog osetljivosti slučaja, sudija, Valjon Kurtaj (Valon Kurtaj), dozvolio je medijima da snimaju samo dok se optužnica ne pročita i naložio da ne objavljuju lice optuženog.

Specijalno tužilaštvo Kosova tereti Stanišića da je tokom aprila 1999. godine u selu Slovinje kod Lipljana, u saizvršilaštvu sa ostalim pripadnicima rezervnih jedinica vojnih i policijskih snaga Srbije, mučio civile, proterao, opljačkao i ubio deset ljudi.

Prema optužnici, Stanišić je navodno počinio zločine u selu Trbovce.

U međuvremenu, odbrana je saopštila da očekuje pravično suđenje.

„Trenutno je teško proceniti optužnicu, jer tužilaštvo nije podnelo dokaze odbrani, što je po zakonu obavezno. Stoga smo se složili da tužilac treba da dostavi ove dokaze u roku od sedam ili osam dana. Procenjivanje bez dokaza je komplikovano, ali moj utisak je da je ovaj slučaj pravno komplikovan. Težak posao nas očekuje“, rekao je Stanišićev advokat Ljubomir Pantović.

Optuženi za ratne zločine Goran Stanišić uhapšen je u julu prošle godine i još uvek se nalazi u pritvoru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.