Tači položio zakletvu, sutra inauguracija: Dovršićemo proces zvaničnog osnivanja Oružanih snaga Kosova

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači je pre nešto više od pola sat, na svečanoj sednici Skupštine Kosova, položio i potpisao zakletvu i zvanično postao novi kosovski predsednik. Zalagaćemo se za formiranje Oružanih snaga Kosova, a dijalog sa Srbijom nema alternativu, poručio je on u svom govoru. Ni ova sednica, međutim, nije protekla mirno. 

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo, kako bi se osigurali sloboda i ljudska prava građana, poštovaću i štititi Ustav i zakone, kako bi se održao mir i dobrobit svih građana Republike Kosovo i da ću savesno i odgovorno obavljati sve svoje dužnosti" – ovom zakletvom je Hašim Tači zamenio svoju prethodnicu Atifetu Jahjagu.

Tači je, takođe, održao i kratak govor, zahvalivši se Jahjagi na njenom radu u proteklih 5 godina, i istakavši da je danas "poseban trenutak" u njegovom životu, kao i to da je bio "angažovan u svim procesima koji su doneli slobodu i nezavisnost".

"Dovršićemo proces zvaničnog osnivanja Oružanih snaga Kosova, država Kosovo se afirmiše svakog dana, Kosovo će ove godine po prvi put učestvovati na Olimpijskim igrama i radimo na tome da se pridružimo FIFA-i i UEFA-u," rekao je on, takođe, i dodao:

"Država Kosovo se zalaže za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Prošlost ne možemo promeniti, ali moramo da radimo na tome da se ne ponovi. Dijalog nema alternativu, ali sada ona mora da ima novu dinamiku u donošenju odluka."

Sednici su prisustvovali poslanici i pristalice vladajuće koalicije – Demokratske partije Kosova i Demokratske lige Kosova, međunarodni gosti, verski lideri, kao i, kako je preneo RTS, poslanici liste "Srpska". 

Sednici, međutim, nisu prisustvovali poslanici kosovske opozicije – pokreta "Samoopredeljenje", Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo – koje su i ranije najavile svoje odsustvo. Ipak, sednica nije protekla mirno, pa je zgrada Skupštine, tokom trajanja sednice – kamenovana, a prištinski mediji su preneli da su se u jednom trenutku čula i dva pucnja. U međuvremenu su, dva lica, uhapšena zbog ovog kamenovanja. 

Nakon sednice, sutra će biti održana ceremonija prijema dužnosti novog kosovskog predsednika, na centralnom prištinskom trgu, koja će početi u 11 časova i trajati 50 minuta. Ceremoniji će prisustvovati oko 1.200 gostiju – predstavnika 50 zemalja, diplomate sa Kosova, kao i kosovski zvaničnici i predstavnici političkih partija. Među zvanicama biće i hrvatska predsednica, Kolinda Grabar-Kitarović, kao i premijer Albanije – Edi Rama. 

Hašim Tači je izglasan za novog kosovskog predsednika krajem februara, u trećem krugu glasanja poslanika kosovske skupštine. Kako sednici nisu tada prisustvovali poslanici opozicije, zahvaljujući prisustvu poslanika liste "Srpska" skupština je imala kvorum za rad. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.