Tači odgovorio Hanu: EU bez vizije i liderstva, Velika Albanija proizvod srpske propagande

Komesar Johanes Han je, "dirnut zabrinutošću Srbije", izrazio razočarenje zbog izjava o "navodnim tendencijama za stvaranje Velike Albanije". Nažalost, njegova izjava potvrđuje ono što sam ponovio nekoliko puta – EU nema volje, liderstvo i viziju da učini EU perspektivu Kosova opipljivom. Ovako je kosovski predsednik, Hašim Tači, komentarisao najnoviju osudu njegove prošlonedeljne izjave o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije. Ovo je prvi put da se kosovski predsednik oglasio nakon što je poručio da će, ukoliko EU "zatvori vrata za Kosovo, svi Albanci u regionu živeti u jednom prostoru" i niza reakcija na njegovu poruku, ali i onu Edija Rame, takođe o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije.

Pročitajte još:

Han: Izjave o menjanju granica neprihvatljive

Al Jazeera: Tačijeva i Ramina izjava blef za unutrašnjo-političku upotrebu

N1: Pretnje ujedinjenjem Kosova i Albanije za unutrašnju upotrebu

RT: Srpski zvaničnik upozorio na opasnost od rata ukoliko Albanija i Kosovo pokušaju da se ujedine

Izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova: Reagovali američki ambasadori i MSP Rusije

Vučić: Da sam rekao da očekujem ujedinjenje Srba 'okačili' bi me u Briselu umesto zastave

Tači u korak sa Ramom: Ako se vrata EU zatvore, svi Albanci će živeti u jednom prostoru

Rama: "Mali savez" sa Kosovom moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu

Musljiju: "Podržavamo Tiranu i Prištinu za ujedinjenje Albanije i Kosova ali ne bez Preševske doline!"

"Diskriminacija i izolacija naših građana danas, govori više od monotonih izjava nekih zvaničnika EU, koje se ponavljaju od 2000. godine," dodaje kosovski predsednik.

Navodi i da je Hanova današnja poruka – pristup koji dokazuje da Uniju, "u najboljem slučaju" – "Kosovo ne zanima", a u "najgorem" – "ne tiče je se".

Ističe i da je "projekat velike Albanije proizvod srpske propagande za realizaciju projekta Velike Srbije, koja skoro da funkcioniše pred nosom EU". 

"Ne postoji veća, ili manja Albanija, samo je jedna Albanija i jedno Kosovo. I biće dobro za EU da prihvati tu realnost i počne da tretira Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu," zaključuje kosovski predsednik.

Hanova reakcija, u kojoj je naveo da mora da izrazi svoju "razočaranost" i "iznerviranost", zbog "zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu" i da se pošiljaocu takvih poruka "lako mogu 'razbiti o glavu'" – usledila je nakon osuda i izjava srpskih zvaničnika, američkih ambasadora u Beogradu, Prištini i Tirani, kao i iz EU.

Danas su se, kako su preneli beogradski mediji, premijer Srbije, Aleksandar Vučić i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, sastali u Vladi Srbije, gde su razgovarali o "važnim političkim pitanjima" i "najnovijim pretnjama koje su Srbiji upućivali" Edi Rama, Hašim Tači i Jonuz Musljiju, koji je, nakon ove dvojice zvaničnika, rekao da "Ujedinjenje Albanije sa Kosovom, bez Preševske doline – Medveđe, Bujanovca i Preševa – nema smisla".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.