Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu naredne nedelje spreman za rad?

Predsedavajuća Ustavnog suda Specijalizovanih komora Kosova, sudija En Pauer-Ford, saopštiće u sredu rezime odluke ovog Ustavnog suda o Pravilniku o postupku i dokazima, saopšteno je iz Specijalnog suda za Kosovo. Ukoliko se potvrdi da je pravilnik u skladu sa kosovskim ustavom, dokument stupa na snagu sedam dana kasnije i Specijalizovane komore biće spremne za sudski rad.

Pravilnik je prosleđen Ustavnom sudu Specijalizovanih komora krajem marta. Kako je tada objašnjeno, dokument je morao da bude usvojen, jer se Zakon o krivičnom postupku Kosova ne primenjuje pred Specijalizovanim većima, a kako bi se regulisalo vođenje sudskog postupka na svim nivoima, kao i dužnosti sudije za prethodni postupak.

Specijalizovane komore se sastoje od nekoliko veća i više sudija – individualnih sudija koje će obavljati funkciju pretpretresnih sudija; Pretpretresnog veća, sastavljeno od trojice sudija (i jednog rezervnog); Veća žalbenog suda, sastavljeno od trojice sudija; Veća Vrhovnog suda, sastavljeno od trojice sudija; Veća Ustavnog suda, sastavljeno od trojice sudija (i jednog rezervnog) i ostale sudije koje su, kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici Komora – neophodne za obavljanje njihove funkcije.

Ovaj dokument usvojile su sudije iz više evropskih zemalja, koje je početkom februara imenovala šefica misije EULEX-a na Kosovu, Aleksandra Papadopoulou, a po preporuci nezavisne Komisije za izbor.

Specijalni sud baviće se ratnim zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova na KiM-u i sudski procesi vodiće se u Hagu, zbog čega je Kraljevina Holandija ratifikovala početkom decembra prošle godine Sporazum sa Kosovom o Specijalizovanim većima suda za ratne zločine. Sporazum je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.