Tači objavio rat Haradinaju, napao ga za dijalog, veze sa Radoičićem i veteranima

Hašim Tači
Hašim Tači

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Hašim Tači održao je konferenciju za medije na kojoj je odgovorio javno na sve optužbe premijera Haradinaja. Tači je pozvao Premijera da bude racionalniji i odgovorniji kada je reč o dijalogu. On mu je ukazao na njegovo prijateljstvo sa Milanom Radoičićem, kao i na njegovu ulogu u preuveličavanju liste veterana.

Predsednik Tači započeo je svoju konferenciju navodima da „OVK“ nije imala više od 12.000 boraca i pozvao političke stranke da se ne mešaju u pravosuđe.

Međutim, to je bio samo prvi deo govora koji je namenio premijeru Haradinaju, a koji stalno govori da ima 50 do 60 hiljada veterana, i koji je kritikovao bivšeg tužioca Eljeza Bljakaja.

„Zloupotreba liste veterana treba da se istraži do kraja. Svi mi znamo da nije bilo više od 12.000 veterana.“

„Dijalog nije umro,“ dodao je Tači, odgovarajući na izjavu premijera koja je preneta ranije danas: „Saučešće, ideja podele je umrla.“

Predsednik je potom pozvao Haradinaja da bude odgovorniji i racionalniji prilikom davanja izjava.

„Pozivam premijera da bude racionalniji i odgovorniji u svojim izjavama koje su u vezi sa dijalogom,“ rekao je Tači.

U petak je premijer Haradinaj rekao u selu Morina u Srbici da predsednik Tači ne sme da govori sa Srbijom o teritoriji Kosova.

„Siguran sam da premijer ima potrebu da koriguje svoju izjavu i stavove o procesu dijaloga,“ rekao je predsednik.

Tači je zadao i poslednji udarac Haradinaju, pomenuvši njegovo prijateljstvo sa Milanom Radoičićem iz Severne Mitrovice.

Predsednik smatra da premijer Haradinaj žrtvuje Preševsku dolinu samo zarad jednog čoveka, aludirajući na Milana Radoičića za kojeg smatra da je čovek sa glavnim uticajem na Severu.

„Ne mogu da žrtvujem ‘Preševsku dolinu’ zbog jednog čoveka na Severu,“ rekao je Tači pred novinarima.

Na kraju, zaključio je Tači – od Haradinaja je zatražio da bude pametniji i snalažljiviji kada je u pitanju dijalog sa Srbijom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.