Tači: "Običan sam predsednik nacije heroja"

(Ažurirano u 14:20)

"Ja sam samo običan predsednik jedne nacije heroja. Uveravam vas da će vaša radost biti moji snovi i moja sreća…Čuvaću Ustav Kosova. Garantujem vam da ću sačuvati Ustav zemlje" – poručio je novi kosovski predsednik, Hašim Tači, sa upravo završene inauguracije. Ceremonija je, po prvi put od kad Kosovo bira predsednika, održana na centralnom prišinskom trgu. Tačijev mandat trajaće pet godina, a danas je zvanično i zamenio svoju prethodnicu Atifetu Jahjagu. Inauguraciju, kao i jučerašnju svečanu sednicu Skupštine, na kojoj je Tači položio zakletvu, obeležili su ponovo incidenti opozicije koja se protivi ovom izboru. 

Tači je u svom govoru objasnio i prioritete. Rekao je da će "naporno raditi" kako bi "ojačao nacionalni identitet" i "čuvao Ustav", a da će to postići tako što će, kako je objasnio, biti "politički neutralan".

Drugi prioritet tiče se "potvrđivanja Kosova spolja".

Porodica Jašari bojkotovala inauguraciju Tačija

Kosovski mediji su javili da je porodica Jašari bojkotovala inauguraciju Tačija, a list Zeri je objavio i fotografiju na kojoj se vide prazne stolice, rezervisane za članove ove porodice. 


BBC o Tačiju: "od gerilca do predsednika"

I strani mediji danas izveštavaju o inauguraciji Tačija. BBC podseća na put Hašima Tačija od "gerilca" do "predsednika". 

Treći prioritet je dijalog sa Srbijom. "Ovo je obaveza i posvećenost prema međunarodnoj zajednici. Dijalog nema alternativu. Pomirenje između dva naroda će se dogoditi," rekao je Tači, dodajući da je četvrti prioritet ekonomski razvoj Kosova.

On je dodao i da će kao predsednik "pomoći Vladi Kosova na putu ka Evropskoj uniji". 

Tači je u svom govoru, takođe, rekao da su izbeglička kriza i borba protiv terorizma "izazovi za svaku zemlju", kao i da će Kosovo biti "jaka karika u borbi protiv terorizma."

Dužan sam da spasem Kosovo od prekida prijateljstva sa Amerikom

"Ponosni smo što je Kosovo deo globalnih napora u borbi protiv terorizma. Ja sam dužan da Kosovo spasem od prekida prijateljstva sa Amerikom.  Doprineću, pomoći ću Vladi da što brže ostvari san o slobodi kretanja," istakao je Tači.

Inauguraciji prisustvovala samo dva predsednika

Ceremoniji, koja je trajala gotovo jedan čas, prisustvovalo je oko 1.200 zvanica – ambasadora, diplomata iz inostranstva, kosovski zvaničnici i lokalni političari. Ipak, iako o velikom broju zvanica i celokupnom događaju izveštavaju i kosovski mediji, neki od njih, poput lista Zeri, jasno su istakli da su samo dva predsednika prisustvovala inauguraciji – predsednik Albanije, Bujar Nišani i predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović. 

Dušan Janjić jedini srpski predstavnik na inauguraciji

Inauguracija je protekla bez prisustva poslanika Srpske i kosovske opozicije, a u međuvremenu RTV "Kim" je javio da je, kako je i najavila njegova stranka prethodnio, inauguraciji prisustvovao i predsednik Aktivne Srbije, Dušan Janjić. FOTO: RTV Kim

Janjić je ujedno danas bio i jedini predstavnik iz Srbije koji je bio gost na ovoj inauguraciji.

„Meni najvažnije to što je izgovorio da dijalog sa Srbijom nema alternative, i to je tačno. S tog stanovišta mogu da kažem da Hašim Tači najavljuje da će nastaviti svoje aktivno angažovanje u procesu normalizacije. Mislim da je to dobra poruka i treba videti, kao i kod svakog političara, šta će se dešavati kad počne da vrši funkciju predsednika,“ kazao je Janjić za RTV Kim.

Svoj dolazak na inauguraciju, Janjić objašnjava kao ličnu investiciju s obzirom na to da planira da učestvuje i na kosovskim izborima.

"Smatram da je ovo jedna investicija i moja lična i investicija koju će Beograd jako mudro iskoristiti. Čeka nas težak posao u dijalogu i još teži posao u primeni i najteži posao u jačanju srpske zajednice ovde. Bez komunikacije sa vlastima nema ništa, Beograd radi svoj deo komunikacije uz posredstvo Brisela, ali od narednih meseci čeka nas žestok rad u regionu. E u tome je tajna. Ja sam jednostavno došao zbog toga što čeka i mene, što čeka i Srbiju u regionu, a vrlo brzo ćete proveriti o čemu je reč," kazao je Janjić.

Suzavac uoči ceremonije; Samoopredeljenje preuzelo odgovornost: Tačija nikada nećemo priznati kao "predsednika Republike"

I današnju ceremoniju, obeležio je incident, kada su pristalice Samoopredeljenja bacile suzavac, koji je ubrzo i uklonjen sa glavnog prištinskog trga. Odgovornost za bacanje suzavca preuzelo je, u međuvremenu, Samoopredeljenje, navodeći da Tači "nije i nikada neće biti predsednik Republike Kosovo".

Oni su poručili i da je izabran kao rezultat "ucene i kupovine" poslanika LDK-a i kao rezultat kompromisa sa listom "Srpska".

"On je izabran tek nakon prekidanja demokratije – održavanjem sednice Skupštine i nasilnim hapšenjem pripadnika opozicije," ističe dalje Samoopredeljenje i dodaje da su političku karijeru Hašima Tačija obeležila "dva događaja" – "kontinuirani kompromisi za Srbiju" i "nasilje, kriminal i korupcija protiv sopstvenog naroda."

"Zbog toga ga nikada nećemo priznati kao predsednika naše Republike. Suprotstavljaćemo se dosledno i bez kompromisa, kao što smo uradili danas!" – poručili su iz Samoopredeljenja. 

Čestitke i negodovanja i na Fejsbuku

Sa druge strane, Tačiju, koji je veoma aktivan i na društvenim mrežama, već drugi dan stižu brojne čestitke od samih građana, a ima i onih koji, zahvaljujući novim emotikonima na Fejsbuku iskazuju svoju ljutnju. Tako je nova slika sa jučerašnjeg polaganja zakletve, koju je Tači na Fejsbuku postavio kao novu profilnu sliku za samo dan 'zaradila' 12.000, u većini popularnih lajkova, ali i manjeg broja neodobravanja.

Među čestitkama je i jedna na kojoj se podseća na 'kontinuitet' albanske države od 1912. i Ismailja Ćemaljija, do najnovije istorije s Hašimom Tačijem. 

Današnjoj ceremoniji inauguracije, prethodila je svečana sednica Skupštine Kosova na kojoj je Tači položio predsedničku zakletvu. Za predsednika Kosova izglasan je krajem februara, u trećem krugu glasanja poslanika kosovske skupštine. Kako sednici tada nisu prisustvovali poslanici opozicije, zahvaljujući prisustvu poslanika liste "Srpska" skupština je imala kvorum za rad. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.