KMDLNj: U Merdaru uhapšen srpski general

Izvor: Koha.net (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Prema podacima KMDLNj (kosovsko veće za zaštitu prava i ljudskih sloboda, prim.red.), na graničnom prelazu Merdare uhapšen je Milovan Bojanić, bivši general Vojske Jugoslavije i Srbije, koji je bio blizak Slobodanu Miloševiću.

"General Vojske Srbije Milovan Bojović je u policijskom pritvoru i nema sumnje da je odgovoran za zločine protiv nenaoružanih albanskih civila tokom rata na Kosovu 1998. godine – 1999. godine," navodi se u saopštenju za štampu KMDLNj.

Prema KMDLNj, ovaj general ima komandnu odgovornost i vodio je operacije srpske vojske u oblasti Laba, a pod njegovom odgovornošću bile su paravojne i policijske snage koje su počinile brojne zločine protiv civila, od pojedinačnih ubistava do masovnih ubijanja.

Ovi zločini su do sada prolazili nekažnjeno, osim što se u Beogradu održalo improvizovano suđenje za ubistvo članova porodica Bogujevci, Durići i Gaši.

Prema informacijama KMDLNj, tokom rata na Kosovu, u oblasti Laba ubijeno je 499 ljudi, 98 se vode kao nestali, od kojih je 52 civila.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.