Tači o poseti Vučića: Zadovoljan porukama kolege o dijalogu, sa predanošću do istorijskog sporazuma

"Zadovoljan sam što je kolega iz Srbije tokom boravka u Republici Kosovo više puta naglasio važnost dijaloga kao jedini način normalizacije i pomirenja. Republika Kosovo će nastaviti sa predanošću dijalogu o normalizaciji međudržavnih odnosa, sve dok se ne postigne istorijski mirovni sporazum i pomirenje." Ovako se sinoć oglasio kosovski predsednik Hašim Tači, komentarišući posetu srpskog predsednika, Aleksandra Vučića Kosovu. 

Mirovni sporazum, kako kaže Tači – "neophodan" je, jer "daje jasnu perspektivu evroatlantskih integracija za obe države":

"Stoga, verujem da ćemo nastaviti međudržavni dijalog na najvišem političkom nivou, pod pokroviteljstvom EU i uz snažnu podršku Sjedinjenih Država."

"Isključujući nekoliko populističkih izjava, koje su gotovo neizbežne tokom takvih poseta, poseta kolege iz Srbije je zaključena bez incidenata. Ovo civilizovano i tolerantno ponašanje dokazuje našu građansku i državnu zrelost" – ocenio je takođe kosovski predsednik.  

Pročitajte još:

Vučić i Tači telefonom o ubistvu Ivanovića. Kocijančič: Dogovorili nastavak dijaloga

Predsednik Srbije boravio je u tokom vikenda na Kosovu, posetivši Banjsku, Kosovsku Mitrovicu i Laplje Selo, gde je razgovarao sa političkim predstavnicima, odnosno građanima, a u pokušaju da smiri tenzije nakon ubistva Olivera Ivanovića. 

"Došao sam da vam kažem da ćemo razgovorima i dijalogom sa Albancima uspevati da čuvamo mir, jer to je najbolji način da sačuvamo mir, stabilnost i da zaštitimo vas" – jedna je od Vučićevih poruka tokom ove posete.

Ipak, kako se ocenjuje, ključne su za Srbe na KiM-u bile one poslate iz Banjske. O njima i poseti detaljnije na našoj tematskoj stranici "Vučić na Kosovu i Metohiji" i "Ubistvo Olivera Ivanovića". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.