Tači o dijalogu, razmeni teritorija, ZSO, istrazi ubistva Ivanovića…

Kosovski predsednik Hašim Tači u Prištini je danas održao konferenciju za medije. Osim što je pozvao „celokupan politički spektar“ da se pridruži procesu dijaloga Beograda i Prištine, govorio je i o drugim na kosovskoj političkoj sceni aktuelnim temama. Tači je dao odgovor i na pitanje o razmeni teritorija, a za koji su prištinski mediji ocenili da nije bio konkretan. Razmena teritorija, odnosno podela – ponovo su aktuelizovane kao teme u kosovskoj javnosti posle predloga zamenika predsednika Demokratske lige Kosova, Ljutfija Hazirija – o razmeni Severa Kosova i opština na jugu Srbije – Medveđe, Bujanovca i Preševa, te intervjua američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija. Šta je danas konkretno Tači rekao čitajte u nastavku. Prenosimo pregled kosovske štampe. 

Tači traži jedinstvo političkog spektra za dijalog sa Srbijom

Izvor: Kosovapress (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, ponovio je zahtev za ujedinjenjem celog političkog i institucionalnog spektra za okončanje poslednje faze dijaloga sa Srbijom, za koju kaže da će da dovede do međusobnog priznavanja obe zemlje.

Takođe, ovog puta, šef države nije odgovorio na izjave o tome da će razmena teritorija da bude na stolu za razgovor između dve strane.

I Lajmi je preneo da kosovski predsednik, Hašim Tači, „nije dao konkretan odgovor“ u vezi sa razmenom teritorija između „Kosova i Srbije“, citirajući Tačijev odgovor koji je drugačiji od onog koji je preneo portal Kosovapress:

„Tači je rekao da su mnogi dali mišljenje na ovu temu i da se sve analizira. Tači je rekao da razume brige građana Preševa, Medveđe i Bujanovca.

‘Za razmenu teritorija, rečeno je da ima ljudi koji govore o ovom pitanju na Kosovu i u Preševu. To govorim iz onog što sam čuo, rečeno je da je čuo i mišljenja da će da budu uzeta u obzir i neće biti neanalizirana, ali razumem zabrinutost svakog građanina u Preševu, Medveđi i Bujanovcu… Oni imaju pravo na svoju budućnost i ona pripada tim građanima i to treba poštovati,’ rekao je Tači, prenosi Lajmi.“

„Tačno je da smo svedoci različitih izjava, raznih pojedinaca različitih odgovornosti na Kosovu, neke favorizuju razmenu, neke su u korist različitih ideja, neke su u korist nastavka stanja kakvo imamo, a neki čak daju sasvim nepovezane izjave. Naglašavam da teme o kojima pitate doprinose održavanju ovih agendi koje nemaju nijedan argument, onih koji ne ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, ali koji tvrde da ne mogu da ispunjavaju svoje obaveze, jer nisu izabrani, a bave se velikim pitanjima. Tako da takvi izgovori ne stoje, svi moramo da radimo svoj posao – predsednik, parlament i vlada,“ rekao je Tači, prenosi KSP.

Predsednik države pozvao je parlamentarne stranke da se slože u vezi sa takvim procesima, ali i drugim procesima, kao što je izborna reforma na kojoj bi trebalo paralelno da se radi.

RTK2: Na pitanje da li će za ubistvo Olivera Ivanovića neko odgovarati, Tači je rekao:

„I danas sam se sastao sa organima koji imaju nadležnost i odgovornost što se tiče ovog, kao i drugih pitanja. Nadam se, ne želim da ulazim u operativna pitanja koja nisu u mojoj nadležnosti, ali institucije rade maksimalno na rasvetljavanju ubistva gospodina Ivanovića, na rasvetljavanju motiva i pronalaženju počinioca, onih koji su zapravo podstakli na ubistvo. Rade na otkrivanju istine, tu će verovatno biti i saradnje sa Beogradom, ali sve će se odvijati na Kosovu,“ poručio je Tači.


Pročitajte još:

Tači o istrazi ubistva Ivanovića: Izaći ćemo s rezultatima koji će zadati glavobolju mnogima na Kosovu i u Beogradu

Šef države je izjavio i da će Skupština Kosova da bude institucija koja će da stavi pečat na konačni sporazum između Kosova i Srbije.

„Ovakva šansa za priznanje Kosova koje će doći na kraju dijaloga, ili članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je UN – neće često da se nudi Kosovu. Zato je moj poziv svima da se ujedinimo za dijalog, da pristanemo na sporazum, da to bude transparentan i otvoren proces. Parlament ima poslednju reč, niko ne može da bude iznad Parlamenta i da čekamo šest godina ili možda deceniju da radimo zajedno tako da Srbija na kraju bude primorana da prizna Kosovo, da dobijemo formalno uzajamno priznanje i uklonimo barijere za Kosovo, da bude deo Ujedinjenih nacija,“ dodao je on.

Tokom govora o Asocijaciji, predsednik Tači je izrazio odlučnost da ona neće imati izvršna ovlašćenja, već da će se zasnivati samo na zakonima i Ustavu Kosova.

„Što se tiče Asocijacije – znam da Vlada radi dobar posao, biće uspostavljena u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i mišljenjem Ustavnog suda Kosova. Sada imamo razne zahteve koje ne možemo da ispunimo, jer ne mogu da se uključuju stvari koje nisu u skladu sa zakonima Kosova, Ustavom, zakonima o lokalnoj samoupravi, kao i mišljenjem Ustavnog suda,“ rekao je on.

RTK2: „Odluka Međunarodnog suda pravde, od 22. jula 2010. godine, kojom se potvrđuje nezavisnost Kosova, jedan je od najbitnijih događaja za nas,“ izjavio je na konferenciji za medije Hašim Tači.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.