Tači: Nema pregovora oko Trepče

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Trepča je bogastvo Kosova i o njoj se neće pregovarati sa Srbijom, izjavio je Tači nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Austrije i dodao da je cilj jučerašnjih izmena zakona o restrukturiranju preduzeća stabilizacija ovog preduzeća.

”Mi smo juče doneli poseban zakon u skupštini Kosova kojim smo zamalo izvukli Trepču iz stečaja i dobili smo na vremenu da sa međunarodnim stručnjacima donesemo adekvatan zakon kojim bi se kombinat stabilizovao i postao profitabilan. O pitanju Trepče se ne neće pregovarati sa drugom zemljom (Srbijom), jer je Trepča bogatsvo Kosova”, rekao je Tači nakon današnjeg sastanka sa šefom diplomatije Austrije, Sebastijanom Kurcom.

Kosovski ministar spoljnih poslova je sa austrijskim kolegom razgovarao o narednim koracima koje će Kosovo preduzeti na putu evropskih integracija, i podršci koju će dobiti od Austrije u postupku podnošenja zahteva i učlanjenja Kosova u Savetu Evrope.

”Razgovarali smo o svemu onome što je neophodno uraditi kako do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u prvoj polovini ove godine i našim daljim koracima kako bi primenili sve kriterijume i standarde za viznu liberalizaciju. Mi ćemo maksimalno raditi na bilateralnim odnosima sa Austrijom, jer je to država koja ima jako međunarodno priusustvo na Kosovu, kako u KFOR-u i EULEKS-u, tako i u svim drugim međunarodnim organizacijama” rekao je Tači i dodao da je neophodno ohrabriti ulagače iz Austrije iz oblasti hidro-energetike u kojoj imaju dosta iskustva i uspeha.

Najveće angažovanje Austrije je u oblasti privrede, jer trenutno na Kosovu posluje 17 preduzeća, ali je i razvojna saradnja ono što je bitno promenuti kroz projekte tvininga, posebno u oblasti pravosuđa i privrede.

Sebastijan Kurc je rekao da su tri oblasti važne za dalji napredak Kosova.

”Jedan je dijalog Beograda i Prištine, i meni je drago sto će se 9. februara održati nastavak pregovora, i smatramo da je veoma značajno da se sporazum iz 2013. godine počne primenjivati. Druga oblast je sprovođenje neophodnih reformi u oblasti privrede i borbe protiv korupcije, a to je značajno kada govorimo o privlačenju stranih ulagača. Treća stavka je borba protiv ekstremizma, stoga je veoma značajno da svi u Evropi budemo ujedinjeni protiv ove vrste radikalizma. Austija će svakako nastaviti da pomaže u reformisanju vašeg kursa u smeru evropskih integracija” rekao je on.

Tači je rekao da je Kosovo lider u regionu kada je reč o borbi protiv ekstremizma i najavio nultu toleranciju prema ekstremističkim i radikalnim organizacijama

On je dodao da od narednog sastanka Beograda i Prištine očekuje zaključivanje sporazuma o pravosuđu.

”Danas imamo Srbe sa severa i u Skupštini i u Vladi Kosova, a organizovanje izbora na severu je direktan rezultat Briselskog sporazuma. Pozitivna kretanja se ogledaju, kako u pogledu kretanja robe i ljudi, tako i u pogledu učešća Srba u policiji koja radi prema kosovskim zakonima. Za nas je sada prioritet pravosudni sistem, kako bi na severu profunkcionisali red i mir”, rekao je ministar spoljnih poslova Kosova.

Tači je izrazio očekivanje da, ukoliko dođe do postizanja sporazuma o pravosuđu, pregovarača i posrednika daju nove predloge i ideje, kako primeniti do sada postignute sporazume. On je podvukao da je najvažnije da postoji dobra volja obe strane i predanost Brisela da se nastavi sa procesom pregovora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.