Tači na vanrednoj konferenciji: Đurić stigao na Kosovo dan ranije

Kosovski predsednik Hašim Tači danas je u Prištini održao vanrednu konferenciju za štampu u vezi sa detaljima ovonedeljnih događaja – hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i specijalne akcije ROSU policije, kao i hapšenje i deportacija šest Gulenista Turskoj. U nastavku prenosimo delove izveštaja prištinskih medija o tome. Tekstovi su izvorno prevedeni sa albanskog.

Gazeta express – (deo teksta je izvorno preveden sa albanskog) Tači ponovo udara na Haradinaja: Đurić bio gost Milana Radojičića

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je Đurić bio gost Milana Radojičića, prijatelja premijera Ramuša Haradinaja. Na konferenciji za novinare, Tači je kontinuirano ponavljao da šef države ne sme da gubi svoju odgovornost govoreći da nije bio obavešten, već da preuzme svoju odgovornost. U ovom smislu, predsednik je iskazao stav protiv šefa vlade u pogledu dolaska Đurića na Kosovo.

Hašim Tači je rekao da je uznemiravajuće to što je Marko Đurić, dan pre nego da bude uhapšen, spavao u stanu prijatelja Ramuša Haradinaja, Milana Radojičića, na severu Kosova.

Lajmi: Đurić je ušao na Kosovo dan pre hapšenja, ostao kod Milana Radojičića, kaže Tači

"Bilo je različitih mišljenja o dolasku Marka Đurića na Kosovo. Za ovo sam obavešten tokom sastanka sa predstavnicima Kvinte, od strane jednog od mojih savetnika. I odmah sam rekao da se preduzmu sve mere. Vlada je potom preuzela svoje odgovornosti, svoje obaveze. Moja zabrinutost je da je on (Đurić) došao i ostao na Kosovu, a ne policijska akcija."


Vučić demantuje 

KoSSev: Tanjug je u međuvremenu javio da je "Predsednik Srbije negirao tvrdnje Prištine da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ušao u pokrajinu dan pre sastanka u Kosovskoj Mitrovici".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da nije tačna tvrdnja iz Prištine da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na Kosovo ušao dan ranije pre sastanka u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Tanjug, citirajući dalje srpskog predsednika: 

"Marko nije ušao kozjom stazom, uopšte nije ušao kozijim stazama. Mi ćemo da čekamo neko vreme da se oni polome da saznaju kako je i kuda ušao, mi ćemo zvanično da ih obavestimo gde je ušao. I nije ušao dan ranije kao što su govorili, i nikakvim kozjim stazama, i to je bila notorna laž."

Rekao je da je najveći problem za državu to što je neko znao za taj ilegalni ulazak i nije preuzeo odgovornost.

"Nešto drugo je pošlo naopako. Ispostavilo se da je Đurić ušao na Kosovo u nedelju uveče. Spavao je u stanu Milana Radojičića … o tome su obavešteni neki institucionalni mehanizmi," rekao je predsednik na vanrednoj konferenciji na kojoj je govorio o otmici, a potom i deportaciji šest Gulenista u Tursku.

Koha Ditore(deo teksta je izvorno preveden sa albanskog) Tači: Niko ne može da pobegne od odgovornosti rekavši da nije bio obavešten

Šef države, Hašim Tači, nije rekao da nije bio obavešten o hapšenju šest turskih državljana na Kosovu.                

Rekao je da je nakon hapšenja dobio izveštaj KIA-a i citirao taj izveštaj, rekao je da su "Turci počinili ilegalne i opasne aktivnosti na Kosovu". S druge strane, on je optužio institucije zemlje da brani osnovni princip ljudskih prava u slučaju hapšenja i deportacije šest "Gulenista".

Tači je rekao da su špijuniranje i tehnika terorizma veoma sofisticirane, bez davanja više detalja o čemu se radi.

Zvučalo je kao da se odnosilo na premijera zemlje kada je rekao da "niko ne može pobeći od odgovornosti rekavši da nije bio informisan".

"Ono što želim da naglasim od samog početka je da je situacija na Kosovu mirna. Mi smo preduzeli odgovarajuće mere da uskršnja proslava prođe bez ikakvog incidenta," bile su prve rečenice sa kojima je konferencija počela.

Za Tačija, Kosovo je demokratska država, izgrađena na najvišem nivou demokratskih vrednosti, koja pre svega poštuje individualna prava pojedinca, bez obzira na njegovu ili njenu pozadinu.

"Ovaj princip je utelovljen u Ustavu. Kao predsednik Kosova, razočaran sam što institucije u zemlji nisu uspele da odbrane ove principe u slučaju hapšenja," rekao je Tači.

"Ja sam obavešten i još uvek dobijam dalje objašnjenje u vezi s predmetom i okolnostima u kojima su izvršeni hapšenje i deportacija šest turskih državljana. U prisustvu međunarodnih partnera dobili smo izveštaj KIA-e koji detaljno objašnjava zašto je traženo njihovo hapšenje. Prema ovom izveštaju, njihovo hapšenje i deportacija odnose se na njihovu ilegalnu i opasnu aktivnost na Kosovu. Ugrozili su nacionalnu sigurnost. Prema KIA-u, takvi slučajevi su bili u prošlosti," rekao je on.

On je rekao da bi KIA i Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo detaljno da razjasne detalje i procedure. On je nagovestio da se ne slaže sa smenom dva zvaničnika, Fljamura Sefaja, bivšeg ministra MUP-a i Dritona Gašija bivšeg direktora KIA.

"Dok se ove istrage ne završe, moramo da budemo pažljivi kako da se bavimo institucijama obezbeđenja u zemlji. Aktivnosti špijunaže i terorizma su u najsofisticiranijoj formi," rekao je Tači.

Tači je pozvao parlamentarnu komisiju za nadgledanje KIA da istraži ovaj slučaj do kraja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.