Tači: Na pretnje Srbije odgovorićemo puškama. Đurić: Srbija rat ne želi, želimo mir

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, odao je počast na groblju ubijenima na Košarama i učestvovao je u spomen skupu, u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Orla", u čast bitke na Košarama.

Tači je takođe spomenuo pretnje iz Srbije, rekavši da će na "ove pretnje biti odgovoreno kako smo odgovorili pre 19 godina – puškama", prenosi Kosovapress.

"Sećamo se slavnog rata momaka i devojaka koji su se u snažnom odzivu pridružili redovima Oslobodilačke vojske, nakon što je štab OVK objavio opštu mobilizaciju. Na Košarama je OVK potvrdila činjenicu da je ušla u višu fazu otpora. Sa ljudskim i tehničkim sposobnostima bila je u stanju da se suoči sa srpskim snagama u frontalnom ratu. Kao rezultat taktičke i strateške pripreme, sa aktima odlučnosti i hrabrosti bez presedana je postignuta istorijska pobeda – srušen je piramidni kamen koji je vekovima delio albanske zemlje," rekao je Tači.

14:45 – KoSSev:

Đurić: Srbija rat ne želi, želimo mir

Hašim Tači direktno preti puškama i oružjem i time priziva rat, mržnju i sukobe – poručio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, u reakciji na Tačijevu poruku, prenosi Tanjug. 

On je dalje ocenio da kosovski predsednik "više čak i ne skriva da je glavni cilј njegovog političkog delovanja, kako ranijeg, tako i sadašnjeg, stvaranje tzv. velike Albanije".

"Nјegovo destruktivno delovanje predstavlјa direktnu pretnju celom regionu, ali i Evropi" – ocenio je Đurić i dodao:

"Srbija rat ne želi, želimo mir, ekonomski razvoj, slobodno delovanje i kretanje lјudi i privrede, a rat, priče o puškama kao sredstvu političkog delovanja ostavlјamo prošlosti kojoj i sam Tači pripada."

"Kosovo je uprkos izazovima uspešna priča o izgradnji države. U svako vreme smo zahvalni prijateljskim državama koje su nas podržale čak i u fazama unutrašnje konsolidacije i međunarodne afirmacije. Kosovo nastavlja da istrajava u cilju evroatlantskih integracija," kazao je on.

Tači je dodao da je nezavisnost Kosova postala faktor mira i stabilnosti u regionu, uprkos činjenici da susedna država Srbija još uvek otežava članstvo u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Tači je rekao da Kosovo nema drugu orijentaciju osim evroatlantsku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.