Tači: Kosovo dobilo saglasnost NATO-a za formiranje vojske

Kosovo je za uspostavljanje Oružanih snaga Kosova dobilo saglasnost NATO-a, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova nakon jučerašnjeg sastanka kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija i ministra za evropske integracije, Bekima Čolakua, sa glavnim zamenikom pomoćnika državnog sekretara Biroa za političke i vojne poslove američkog Stejt departmenta, Todom Čepmanom. Oni su, kako je saopšteno, razgovarali o saradnji između Kosova i Amerike u oblasti bezbednosti i o "zaokruživanju bezbednosnih struktura na Kosovu".

 


Kako je stvorena Vojska Kosova: od Drenice do NATO komande


 

"Potpredsednik Vlade Tači je rekao da je Kosovo spremno da uspostavi Oružane snage Kosova, da je dobilo saglasnost NATO-a u tom pogledu i da sada zahteva saglasnost Skupštine Kosova. On je dodao da su uspostavljanje Oružanih snaga Kosova, pristupanje Partnerstvu za mir i iniciranje političkog dijaloga sa NATO-om prioriteti Kosova u oblasti bezbednosti," stoji u saopštenju iz Tačijevog ministarstva.

Ovaj kosovski ministar je poručio i da će Kosovo "nastaviti beskompromisnu borbu protiv terorizma i radikalizma", te da će formiranje Oružanih snaga Kosova i intenziviranje saradnje sa NATO-om i "drugim partnerima" na Kosovu "potvrditi ulogu Kosova kao izvoznika stabilnosti u regionu i šire".

 


Transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova je moguća samo uz usvajanje ustavnih amandmana za šta su potrebni i glasovi manjinskih poslanika, za šta oni do sada nisu bili spremni da glasaju. U kosovskim medijima se, međutim, nedavno pojavila informacija i da je kosovski premijer, Isa Mustafa, navodno zatražio od ministara i stručnjaka za pitanja bezbednosti da pronađu modalitete transformacije Bezbednosnih snaga Kosova bez potrebe da dođe do ustavnih promena, jer Srpska lista odbija da se Vojska Kosova formira putem ustavnih izmena.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.