Tači: Jednostranim potezima i uslovljavanjem se ne može do sporazuma

Foto: Kabinet kosovskog predsednika

„Jedno je sigurno, neće biti granica zasnovanih na etničkim linijama, Kosovo će ostati multietnička država i društvo i očuvaće duh zapadnih vrednosti i principe liberalne demokratije koju smo zajedno izgradili“, deo je predavanja kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, koje je održao juče u Četam haus institutu u Londonu.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Tači je izneo ambiciozna očekivanja od samog sporazuma, i za razliku od srpskog kolege koji kaže da je sporazum „jedno more daleko“, Tači izražava optimizam da on i dalje može biti postignut, a potreban je, kaže – razum.

“Uveren sam i optimističan da će razum prevladati i da će naše zemlje postići mirovni sporazum. Kompromisni sporazum koji će doneti dobrobit obema zemljama. Pravno obavezujući sporazum koji će doneti međusobno priznanje dve suverene zemlje, priznanje Kosova od strane pet zemalja članica EU koje još uvek nisu priznale Kosovo, siguran put prema NATO i EU, ali i članstvu u UN i koji će pružiti EU perspektivu i Srbiji“, opisao je Tači šta sve ovaj sporazum treba da omogući.

Kritizerima procesa pregovora šalje poruku sličnu brojnim porukama srpskog predsednika – pita ih, šta je alternativa dijalogu.

“Znam da postoje i skeptici i oponenti, ja ih razumem. Ipak, moje pitanje svima je – šta je alternativa dijalogu? Kako vidite put napred? Da nastavimo sa animozitetom i konfliktom? Moj odgovor je – ne“, rekao je Tači.

Imao je poruku i za zemlje Kvinte – budite jedinstveni, ako vi budete jedinstveni, Kosovo će biti još više jedinstveno.

„Na kraju krajeva, sporazum je u interesu Kosova, interesu Srbije, ali i u interesu međunarodne zajednice, EU i SAD“, tvrdi.

Ponovio je i sada već ustaljene krilatice, da cenu ovog konflikta ne bi trebalo da plaćaju buduće generacije i da zamrznuti konflikt nije održiv.

Iako tvrdi da je optimističan po pitanju postizanja sporazuma, u situaciji u kojoj Kosovo uslovljava ukidanje taksi priznanjem, a Srbija uslovljava nastavak dijaloga, kosovski predsednik u Londonu poručuje da se sporazum ne postiže uz „jednostrane poteze i uslovljavanje“.

“Sporazumi se ne postižu kroz jednostrane poteze bilo koje strane, niti uslovljavanjem. Na Kosovu preko 70 odsto građana podržavaju dijalog i žele sporazum sa Srbijom. Sveobuhvatni sporazum koji će ređati sva otvorena pitanja između Srbije i Kosova – nestale osobe, izbegle, kulturnu i istorijsku baštinu, ekonomsku saradnju, prava manjina i pitanja obrazovanja i zdravstva“, zaključio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.