Tači i Han u Briselu o liberalizaciji viza

Vest je ažurirana u 15:00

Predsednik Kosova, Hašim Tači, nalazi se u Briselu gde je održao sastanak sa komesarom EU za pitanja proširenja i susedstva, Johanesom Hanom.

Tači je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk naveo da je Kosovo ispunilo uslov za liberalizaciju viza i da bi sada institucije EU trebalo da izvrše neophodne procedure:

KoSSev, 15:00 – "Borba protiv organizovanog kriminala najbrži način ka viznoj liberalizaciji"

Nakon sastanka sa Tačijem, oglasio se i Han. Dobar sastanak, ocenjuje. Ratifikacija demarkacije je ključan napredak, dodaje.

"Predsednik (Tači, prim.red.) je potvrdio kontinuirane napore Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala. Ovo je najbolji i najbrži način za viznu liberalizaciju za Kosovo i njegove građane," napisao je evropski komesar na svom Twitter nalogu.

"Kosovo je ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju. Upravo sam završio sastanak sa komesarom Hanom u Briselu. To je bio veoma produktivan sastanak. Institucije Kosova su, nakon ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom, ispunile sve kriterijume za liberalizaciju viza. Sada je red na EU da se završe procedure za slobodno kretanje građana što je pre moguće. Kosovo će nastaviti svoju posvećenost vladavini prava i sveobuhvatnim reformama. Komesar Han se obavezao da će izvršiti neophodne procedure u okviru institucija EU. Opšti zaključak je bio da je ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom bila ne samo ispunjenje uslova za liberalizaciju viza, već i važan strateški korak za jačanje mira, stabilnosti i dobrosusedstva u regionu."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.