Tači hoće vladu bez "Srpske"

DPK Hašima Tačija saopštila da bi se politička blokada mogla rešiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska".
 
U saopštenju DPK, koje prenose prištinski mediji se kaže da vlada koja ne bi imala 80 poslanika podrške, može da uvede zemlju u institucionalnu krizu.
 
Ta kriza ne samo što će dovesti do vanrednih izbora, "nego može proizvesti nepoželjno stanje koje bi koštalo Kosovo i građane," navodi se u saopštenju DPK, koje je potpisao zamenik predsednika stranke Kadri Veselji, a prenose mediji u Prištini.
 
Politički analitičar iz Prištine, Fatmir Šeholi smatra da je više razloga za ovakvo saopštenje Tačijeve stranke, a pre svega je uveren da je ono usledilo jer DPK zna da "nijedna albanska politička partija, ne samo da ne želi da bude deo eventualne vlade sa DPK, nego je prekinula svaku komunikaciju, ne dozvolivši da lider DPK ima iole šanse da formira vladu."
 
Šeholi se pita i otkud se sada DPK "setila" da bez 80 poslanika ne treba formirati vladu i da u tih 80 poslanika ne treba da bude lista "Srpska", koja, kako trvde u DPK, moze da blokira procese.
 
"I kakve to procese može da blokira Srpska?" pita Šeholi.
 
On podseća da će se dijalog nastaviti, da će biti formiirana ZSO, te da će se nastaviti proces integrisanja Srba u kosovsko drustvo.
 
"To su glavni segmenti o kojima su se složili i Beograd i Priština uz posredovanje zvaničnog Brisela i uz podršku Vašingtona, pa se postavlja pitanje kome je u interesu da blokira te procese," naveo je Šeholi.
 
On navodi i da saopštenje DPK sadrži dozu pretnje pominjanjem institucionalne krize, zbog čega pita kakva je to poruka Srbima i međunarodnoj zajednici koja zdušno želi da normalizuje odnose sa Srbijom i integriše Srbe u kosovske institucije.
 
Uveren je da pozivanje na multietničko i multikonfesionalno društvo, i sa skupštinom koja ima 80, ili više poslanika, ali bez srpskih predstavnika, ne može drugačije da se tumači nego poruka nealbanskim građanima, "tu ste, gde ste, u skupštini i vladi Kosova, jer ste ustavna kategorija, ali da znate da možemo mi sve i bez vas."
 
Taj jezik, uveren je Šeholi, neće da podrže ni Vašington, ni Brisel, ali nijedan relevantan međunarodni faktor na Kosovu.
 
Saopštenje DPK je tim čudnije, smatra Šeholi, jer je upravo danas Ustavni sud Kosova usvojio zahtev koalicionog bloka DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo uz podršku liste "Srpska" i pojedinih poslanika nesrpske zajednice za "javno saslušanje" povodom izbora predsednika skupštine Kosova Ise Mustafe.
 
"DPK zna da u parlamentarizmu vladu formira onaj ko ima većinu, a u ovom trenutku, bez obzira što su najveća stranka na Kosovu, oni ne mogu formirati vladu. Strah od toga što će biti opozicija i što će se otvoriti mnogo procesa u vezi s korupcijom i organizovanim kriminalom čine DPK veoma kontraverznom i čudnom partijom, koja ne može da se pomiri s tim da neće biti u vladi," smatra Šeholi.
 
Sličnog je mišljenja Burim Ramadani, generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova, koji je juče na svojoj Fejsbuk stranici napisao da saopštenje DPK govori samo o njihovoj prevelikoj želji za vlašću i kontrolom javnog budžeta, te konstatuje da u poruci ima elemenata pretnje.
 
"Pretite – čime? Zašto? Jer ste izgubili vlast? Treba da znate da je upravo vaša vlast od sedam godina koštala Kosovo i građane demokratije i perspektive. Napravili ste haos sedam godina, šta više želite? Shvatite da je značajno za Kosovo da se ponašate kao konstruktivna opozicija. Ostavite pretnje i destruktivne pristupe", poručio je Ramadani.
 
DSK odbacuje ponudu Tačijeve stranke
 
Demokratski savez Kosova (DSK) odbacio je jučerašnju ponudu stranke odlazećeg premijera Hašima Tačija o formiranju vlade koju bi podržalo 80 poslanika, ali bez liste "Srpska".
 
Generalni sekretar DSK, Ismet Bećiri je za "Ekspres" rekao da je Tačijeva Demokratska partija Kosova (DPK) sa zakašnjenjem shvatila da ne može formirati buduću vladu Kosova.
 
Po njegovim rečima, saopštenje DPK svedoči da ta stranka po svaku cenu želi da ostane na vlasti, pokušavajući da formira neku "sveobuhvatnu" vladu.
 
Bećiri je dodao da je DPK shvatila da će ostati u opoziciji, jer nijedna stranka ne želi da sklapa koaliciju s njom, prenosi "Ekspres".
 
"Ovog puta vladu formiraju oni koji imaju više poslanika u skupštini Kosova… Znači, buduću vladu formiraju DSK, Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo i Srbi, zajedno sa ostalim nesrpskim zajednicama", kazao je Bećiri.
 
Prethodno je potpredsednik pokreta "Samoopredeljenje" Glauk Konjufca ocenio da je u pitanju "taktika" DPK, jer su uvideli da sigurno neće moći da budu u novoj vlasti.
 
"DPK sada zna sigurno da više neće moći da bude vlast, a za njih vlast podrazumeva imunitet od pravnog gonjenja i zbog toga pokušavaju da po svaku cenu taktiziraju," rekao je Konjufca u emisiji "Info magazin" na TV Klan Kosova.
 
Prema njegovim rečima, to im "sigurno neće uspeti," jer blok DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo, zajedno sa nealbanskim zajednicama, čini većinu "i tu je kraj svega".
 
DPK je ranije saopštila da bi se politička blokada, nastala nakon izbora na Kosovu 8. juna, mogla rešiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska".
 
U saopštenju DPK se navodi da vlada koja ne bi imala podršku 80 poslanika, od ukupno 120 koliko ih ima u kosovskom parlamentu, mogla da uvede Kosovo u institucionalnu krizu.
 
Ta kriza ne samo što će dovesti do vanrednih izbora, "nego može proizvesti nepoželjno stanje koje bi koštalo Kosovo i građane", navodi se u saopštenju DPK koje je potpisao zamenik predsednika stranke Kadri Veselji, a prenose mediji u Prištini.
 
Samoopredeljenje: DPK uvidela da neće moći da bude vlast
 
Potpredsednik pokreta "Samoopredeljenje" Glauk Konjufca izjavio je, povodom saopstenja DPK, u kojem se navodi da bi se politička blokada mogla rešiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska", da je to taktika DPK jer su uvideli da sigurno neće moći da budu vlast.
 
"DPK sada zna sigurno da više nece moći da bude vlast, a za njih vlast podrazumeva imunitet od gonjenja pravde i zbog toga pokusavaju da po svaku cenu taktiziraju", rekao je Konjufca u emisiji "Info magazin" na TV Klan Kosova.
 
Prema njegovim rečima, to im "sigurno neće uspeti" jer blok DSK-ABK-Inicijativa za kosovo zajedno sa ostalim nealbanskim zajednicama čine vecinu "i tu je kraj svega."
 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.