Tači: Haradinaj obezbedio glasove, nova Vlada Kosova bez odlaganja

Kandidat za premijera, Ramuš Haradinaj i pobednička koalicija – Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo – obezbedili su glasove za formiranje nove vlade. Biće formirana iz prvog puta i bez odlaganja – potvrdio je predsednik Kosova, Hašim Tači, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku. Kaže i da nova faza dijaloga Beograda i Prištine podrazumeva "završetak procesa širokim političkim dogovorom". Dijalog će voditi "široki tim", ističe.

"Što se tiče uloge manjina u formiranju vlade, kosovski predsednik je rekao da uključivanje manjinskih zajednica ne treba posmatrati kao prepreku, već kao vrednost. Prema njegovim rečima, sve političke partije bi trebalo da se uključe u unutrašnji dijalog, ne oklevajući da kontaktiraju i sa Srpskom listom,koju podržava uglavnom Beograd," navodi RSE.

"Kosovo ima pobedničku koaliciju izbora od 11. juna. Poštovaću Ustav, zakone i odluke Ustavnog suda iz 2014. godine, tako da imam potvrdu i od kandidata za mandatara (Ramuša Haradinaja) pobedničke koalicije da je obezbedio dovoljan broj glasova poslanika za formiranje nove vlade," rekao je Tači.

Dodaje i da čeka na zaključivanje procesa potvrđivanja izbornih rezultata, te da će se potom sastati sa "političkim spektrom i zajednički odlučiti o datumu konstituisanja Skupštine i formiranju nove vlade".

Specijalni sud za Kosovo istorijska nepravda

"Svestan sam da je to sud istorijske nepravde i jednonacionalan, ali je neophodno progutati ovaj crni oblak nad Kosovom u interesu zemlje i evroatlantske perspektive zemlje i naših građana," rekao je Tači takođe.

Nova faza dijaloga BG-PR: Završetak procesa sveobuhvatnim sporazumom 

U istom intervjuu, Tači je komentarisao i šta podrazumeva nova faza dijaloga koju je, zajedno sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, najavio nakon njihovog sastanka u Briselu.

"Ova nova faza podrazumeva završetak ovog procesa širokim političkim dogovorom, sveobuhvatnim sporazumom i sporazumom koji će obezbediti evroatlantsku perspektivu Kosova, kako bi bilo deo NATO-a i EU."

Ipak, ne želi da prejudicira da li će se nova faza dijaloga završiti uzajamnim priznanjem, dodaje RSE.

"Ne želim da prejudiciram, ali sam siguran da će se Kosovo afirmisati u novom međunarodnom položaju," rekao je dalje kosovski predsednik.

Prema njegovim rečima, navodi dalje RSE, ova faza dijaloga biće kraća, nego što se misli: "Ne mislim da će pregovaranje trajati godinama."

Upitan da li će on da vodi dijalog, Tači kaže da "predsednik zemlje, na osnovu ustavnih i zakonskih obaveza rukovodi i koordiniše spoljnu politiku."

Nakon formiranje nove vlade, formiraće se, ističe – "širok tim, uključujući nosioce institucija, ljude iz civilnog društva i medija, koji će formirati ekipu, koja će voditi novu fazu dijaloga".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.