Tači, Haradinaj i kosovska vlada osudili Ivanovićevo ubistvo: Nasilje neprihvatljivo

Vest je ažurirana u 16:00

Kosovski predsednik, Hašim Tači, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj i kosovska vlada oštro su osudili ubistvo Olivera Ivanovića. Zatražili su da se slučaj rasvetli. 

Tači: Počinitelje izvesti pred lice pravde 

"Oštro osuđujem ubistvo predsednika Građanske inicijative 'Sloboda, demokratija, pravda' – Olivera Ivanovića – na severu zemlje. Pozivam organe za sprovođenje zakona da što pre otkriju okolnosti njegovog atentata i počinitelje zločina izvedu pred lice pravde. Takođe, pozivam građane svih zajednica na severu zemlje da sarađuju s pravosudnim organima za najbrže moguće rasvetljavanje ovog ubistva," naveo je kosovski predsednik Hašim Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

16:00 – Ubistvo osudio i Veselji

U međuvremenu, ubistvo Ivanovića osudio je i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji.

"Predsednik Veselji veruje da će pravosudni organi preduzeti sve neophodne mere kako bi što pre razrešili ovaj ozbiljan slučaj i počinioce izveli pred lice pravde," saopštila je Skupština Kosova.

Haradinaj: Ne prihvatamo logiku obračuna krivičnim delima 

"Ubistvo Olivera Ivanović pod nejasnim okolnostima i nepoznatim motivima je kriminalno delo i kažnjivo! Naše institucije će učiniti sve što je u njihovoj moći da se rasvetli ovo ubistvo i nikada neće prihvatiti logiku obračuna krivičnim delima za političke svrhe od strane bilo koga!" – poručio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj. 

Osvrnuo se i na odluku beogradske delegacije o prekidu dijaloga zbog Ivanovićevog ubistva. 

"Korišćenje ovog tragičnog dela u svrhu svakodnevne politike, čak i za blokiranje procesa koji imaju za cilj normalizaciju odnosa između dve države – protiv je logike i duha saradnje! Kosovo ostaje posvećeno stvaranju sigurnog okruženja za sve svoje građane, kao i snažno određeno na svom evroatlantskom putu," naveo je. 

Vlada Kosova: Pretnja vladavini prava 

"Vlada Republike Kosova oštro osuđuje čin ubistva vatrenim oružjem srpskog političara sa Kosova, Olivera Ivanovića, ispred sedišta njegove stranke u severnom delu Mitrovice," stoji u saopštenju ove vlade.

Vlada Kosova ocenjuje i da je "čin ubistva Olivera Ivanovića pretnja vladavini prava i svakom  nastojanju da se uvede red na celoj teritoriji Kosova".

"Nasilje je neprihvatljivo, bez obzira od koga dolazi i prema kome je upereno," dodaju, pozivajući građane da "sarađuju sa organima reda", a mehanizme bezbednosti da "pronađu počinioce zločina i izvedu ih pred lice pravde".

Ivanović je ubijen jutros oko 8 časova, ispred kancelarija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, iz vatrenog oružja. Imao je najmanje pet prostrelnih rana u predelu gornjeg dela grudnog koša. U međuvremenu je pronađeno i zapaljeno vozilo za koje se veruje da je povezano sa ubistvom. Zbog Ivanovićeve smrti beogradska delegacija je prekinula dijalog sa Prištinom u Briselu, a zakazana je i sednica Nacionalnog saveta za bezbednost. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratiće se javnosti u 13 časova. Detaljnije u vestima: 

Ivanović ubijen sa najmanje pet hitaca iz vatrenog oružja

Novi detalji: Pronađeno zapaljeno vozilo za koje se veruje da je povezano sa ubistvom Ivanovića

Ubijen Oliver Ivanović

Prekid dijaloga u Briselu: Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u podne

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.