Tači: EU i NATO da upozore Srbiju da se uzdrži od promovisanja novog sukoba

Posle današnje alarmantne najave iz Beograda, preko medija, za Srbe na Severu, o tome da "Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova", te hitnom sastanku srpskog premijera sa vođama Srba sa Kosova, u Raški, koji je počeo nešto posle 17 časova u vojnoj kasarni u ovom, prvom srpskom gradu posle integrisanog graničnog prelaza Jarinjeoglasio se kosovski predsednik, Hašim Tači. Bezbednosne institucije Kosova Srbima neće naneti nikakvo zlo. Razočarani smo i zabrinuti zbog "propagandne kampanje" iz Srbije kojom se "širi strah i etnička mržnja". Srbija treba da "odustane od izjava koje negativno utiču na smanjenje tenzija na Kosovu“. Evropska unija i NATO moraju da upozore Srbiju da se uzdrži od "scenarija promovisanja novog sukoba" na Kosovu i u regionu, poručio je kosovski predsednik. Tačijeva reakcija je i prva reakcija zvanične Prištine, dok se iz međunarodne zajednice još uvek niko nije oglasio. 

"Razočaran sam i zabrinut zbog propagandne kampanje koju Srbija nastavlja u starom stilu, kako bi izazvala strah i etničku mržnju u srpskoj zajednici koja živi na severu Kosova. Ova propaganda, orkestrirana od strane Srbije, ima za cilj zastrašivanje građana Kosova koji žive na severu i sprečavanje njihove pune integracije u institucije Republike Kosovo," poručio je Tači u saopštenju na svom Fejsbuk profilu.

Pročitajte još: 

Šta je Vučić rekao pred hitan put za Rašku

Kosovska Mitrovica: Protest kod glavnog mosta, situacija mirna

On dodaje i da je "tokom cele svoje istorije, država Srbija, za svoje političke svrhe – manipulisala i viktimizirala srpsku zajednicu koja živi na Kosovu":

"Posledice takvog destruktivnog pristupa su evidentne i danas. Stoga, pozivam Srbiju da se odrekne takve prakse, koja ne služi ni na koji način procesu pomirenja i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije."

"Ovom prilikom želim da uverim srpsku zajednicu koja živi na Kosovu da neće da joj se dogodi nikakvo zlo od strane bezbednosnih institucija Republike Kosovo, koje su demokratske i koje štite živote svih građana, gde god da su, bez obzira na njihovu etničku pripadnost," poručio je dalje Tači, zaključivši:

"Evropska unija i NATO moraju da upozore Srbiju da se uzdrži od scenarija promovisanja novog sukoba na Kosovu i u regionu. Kosovo i ceo region bi trebalo, ne samo da povećaju regionalnu saradnju i pojačaju dobrosusedske odnose, već i da ubrzaju proces integracije u EU i NATO kao glavni uslov za dugoročni mir i bezbednost."

Nikolić sa Đurićem na hitnom sastanku sa ambasadorima Rusije, Kine i Amerike 

Detaljnije o najnovijim najavama događaja u vezi sa Severom Kosova, pratite u našoj AŽURIRANOJ VESTI

Potpuno suprotno Tačiju, njegov srpski kolega, Tomislav Nikolić, održao je danas hitan sastanak sa ambasadorima Rusije, Kine i Sjedinjenih američkih država, javile su Novosti, a nakon što se sastao sa novom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji, Karlom Robin Herši, kada je poručio da je Srbija "odlučna da sačuva stabilnost" i da "ne dozvoli da dođe do bilo kakvih novih sukoba". Sastanku sa ambasadorima prisustvovao je  i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Raška: Počeo sastanak

Nedugo nakon što se oglasio Tači, nešto posle 17 časova, u kasarni u Raški počeo je hitni sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, javile su beogradske agencije čije ekipe prate sastanak. 

Sastanku, pored samog Vučića i Srba sa Kosova, prisustvuju ministar odbrane u Vladi Srbije, Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, kao i načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković. 

Za sada nema drugih detalja.

Agencija Tanjug je prva jutros javila da će se u Raški održati hitan susret Vučića sa Srbima sa Kosova, ali i o "strahu da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova", i to samo dvanaestak sati nakon sastanka srpskih i kosovskih premijera i predsednika u Briselu. Najava iz Beograda suprotna je sinoćnoj tvrdnji visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Federike Mogerini, upravo nakon zajedničkog sastanka, da je "ohrabrena samim konstruktivnim angažovanjem koje su obe strane pokazale", te da su obe strane "značajno doprinele smirivanju tenzija". 

U vezi sa alarmantnim najavama iz Beograda, KoSSev je od pres službe Kancelarije koja je zadužena za Kosovo i Metohiju ranije danas zatražio pojašnjenje da li ova kancelarija ima ista saznanja, a ukoliko da, imaju li saznanja od koga dolazi pretnja i šta kancelarija, kao i ostale institucije Vlade Srbije, u saradnji sa međunarodnim, odnosno sa kosovskim partnernima, preduzimaju da osiguraju bezbednost srpskog stanovništva na KiM-u. 

Takođe i od portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maje Kocijančič, zatražili smo komentar i pojašnjenje na kontradiktornost informacija koje su, sa jedne strane, sinoć stigle iz Brisela, a sa druge, današnjih izveštaja srpskih agencija. 

Ni do objavljivanja ove vesti, odgovori nisu stigli.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.