Tači: EU da obezbedi viznu liberalizaciju i status kandidata

Tači
Foto: Kosovsko predsedništvo

Kosovski predsednik Hašim Tači na samitu EU o Zapadnom Balkanu o temi evropske perspektive regiona u Zagrebu, zatražio je odluku o liberalizaciji viza i statusu kandidata za Kosovo, saopštili su iz kosovskog predsedništva.

Tači je u svom obraćanju na ovom samitu ponovio hitnu potrebu da EU donese odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo i istakao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za status zemlje kandidata za članstvo u EU.

„Pre 20 godina na samitu u Zagrebu evropska perspektiva je ponuđena Kosovu i Balkanu. Bolno je što danas čujemo istu posvećenost, ali bez liberalizacije viza i šta više, bez statusa kandidata za članstvo u EU, uprkos činjenici da smo ispunili sve kriterijume“, kazao je kosovski predsednik.

Tači je pozvao Evropsku Uniju i njene članice da pokažu liderstvo i volju da Kosovo približe EU.

„EU i njene države članice imaju moć da promene ovaj negativni trend. Pozivamo EU i njene države članice da pokažu liderstvo i volju da se Kosovo približi EU“, kazao je Tači.

Ranije danas uoči ovog samita kosovski predsednik Hašim Tači, razgovarao je i sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom i premijerom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem.

Mišel i Tači su se složili da EU mora da nastavi angažovanje za integraciju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu i da je održavanje Zagrebačkog samita samo po sebi pozitivna poruka u tom smeru.

Tači je zatražio da zemlje članice EU što pre donesu odluku o liberalizaciji viza. Dva lidera su se složila da je i nasuprot okolnostima pandemije koju je izazvao virus COVID-19, angažovanje na jačanju demokratije na Kosovu i garantovanju rada nezavisnih institucija od suštinske važnosti.

Takođe, obe strane istakle su bitnost regionalne saradnje i koordinisanja EU sa državama članicama i drugim akterima koji imaju ulogu u dijalogu između Prištine i Beograda.

Sa druge strane, kosovski predsednik izrazio je zahvalnost na insistiranju Hrvatske da se Zagrebački samit održi, čak i uslovima izazvanim pandemijom COVID-19.

„Zahvalni smo što ste insistirali na tome da se samit održi u tim uslovima i da držite Zapadni Balkan visoko na dnevnom redu EU“, kazao je Tači u telefonskom razgovoru sa Plenkovićem i dodao da su „Kosovo i Hrvatska strateški partneri u regionu i u evropskoj perspektivi“.

Hrvatska je sledeća predsedavajuća EU u prvoj polovini ove godine i prioritet njenog predsedavanja je približavanje EU Zapadnom Balkanu.

Pročitajte još:

Zagrebačka deklaracija: Kredibilitet posvećenosti EU zavisi i od jasne komunikacije s javnošću i sprovođenja reformi

Vučić: U dijalog se ulazi bona fides, da razgovarate i postižete dogovor

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.