Tači: Cilj Ivanovićevih ubica bio da naškode međuetničkim odnosima ili da stvore još veći razdor između Srba na Severu

Prve informacije o ubistvu Olivera Ivanovića daju nadu da bi uskoro mogla da se otkrije istina, kazao je predsednik Kosova, Hašim Tači. Dva dana nakon Ivanovićevog ubistva, a u juče objavljenom intervjuu za Dojče vele, Predsednik Kosova rekao je da ne želi da ugrožava istragu, niti da prejudicira ko stoji iza tog ubistva, ko je podstrekač, a ko izvršilac.

"Ovo je borba protiv kriminala, borba za rasvetljavanje jednog teškog ubistva jedne političke ličnosti, bez obzira na motiv – kriminalni, politički, mafijaški ili etnički – mada do sada nemamo informacije da ovo ubistvo ima etničku ili političku pozadinu," naveo je Tači. 

ZSO – "bespotrebno kašnjenje"

Na pitanje zbog čega kasni osnivanje Zajednica srpskih opština, što je obaveza Prištine prema Briselskom sporazumu, Tači je rekao da je to "bespotrebno kašnjenje":

"Zajednica bi trebalo da se osnuje jer je to ustavna i zakonska obaveza. Nemaju pravo oni koji misle da će pitanje Zajednice i demarkacije staviti van dnevnog reda. Ta pitanja moraju da budu prioritet bilo koga ko bude došao na vlast. Ne ispunjavaju se, na žalost, ali nadam se da će se to u budućnosti dogoditi."

"Najveće probleme imao sa Srbima"

Dobrodošla je, dodao je, svaka saradnja institucija Kosova sa onima iz Srbije, "ali istragu vrše institucije Republike Kosovo". 

Istikao je i da je Ivanović imao i srpsko državljanstvo, a pozvao se i na Ivanovićeve izjave da je najveće probleme imao sa Srbima i da mu oni prete. 

Smatra da je cilj Ivanovićevih ubica bio da "naškode Kosovu, međuetničkim odnosima između Albanaca i Srba na Kosovu ili da stvore još veći razdor između Srba na Severu Kosovu". 

Želi, rekao je, da veruje da je ubistvo Ivanovića "pojedinačan, izolovan slučaj", ali da, kako je rekao, ne može da kaže da se to dogodilo slučajno i da nije dobro isplanirano. 

"Ipak, bezbednosno stanje na Kosovu je vrlo dobro. Već pet-šest godina nije bilo nikakvog ozbiljnijeg međuetničkog ili političkog incidenta. Jedinice KFOR-a se konstantno smanjuju, što je rezultat poboljšanja bezbednosne situacije. Institucije države preuzimaju dužnosti od EULEX-a, tako da je Kosovo dobar primer mira i stabilnosti," kazao je. 

Na pitanje kako objašnjava upozorenje Stejt departmenta da je Kosovo ugroženo i da američki građani ne bi trebalo da putuju na Kosovo, pogotovo na Sever, Tači je naveo da ne može da to komentariše pošto oni "naravno imaju svoje informacije": 

"Taj izveštaj je objavljen smo dva-tri dana pre ubistva Ivanovića… Mi konstantno imamo informacije i naznake da pojedinci rade protiv stabilnosti Kosova. U tom izveštaju se govori samo o određenom delu Kosova, onom koji je već dvadeset godina izvor krize, nestabilnosti, kriminala, mafije. Ali je i izvor ekstremnih političkih zloupotreba, gde je vrlo teško razdvojiti šta je kriminal, a šta politika."

"Dijalog ima smisla samo uz priznanje Kosova"

Između ostalog, Tači je naveo da dijalog ima smisla samo ukoliko Beograd na kraju tog procesa ili prizna nezavisnost Kosova ili ne sprečava Kosovo da se učlani u UN. 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Tači veruje da će on biti nastavljen ove godine jer je to, kaže, "jedini put za Srbiju i Kosovo da ostvare određene ciljeve i da imaju evropsku budućnost".

"Verujem da će na kraju dijaloga Srbija priznati nezavisnost Kosova ili da neće ometati Kosovo da se učlani u UN. U suprotnom, svaki drugi dijalog nema smisla," rekao je Tači i uverava da podele Kosova neće biti "ni po koju cenu". 

Neće, kazao je, biti ni posebne autonomije, niti "teritorijalnog integriteta i celovitosti Kosova". 

A kada je reč zameni teritorija, Tači je naveo da o tome ne postoji institucionalni predlog. 

Upitan da li je nekada razmišljao o ostavci, rekao je da neće da se povlači, da je ponosan na sve što je učinio za "slobodu i nezavisnost" Kosova, kao i da pred sobom ima treći cilj – učlanjenje Kosova u NATO i EU. 

"Veoma sam ponosan što sam već punu deceniju političar koji dobija najviše glasova. Dokle god je tako, ja neću da se povučem. Ali neću ni da se vraćam u vladu, u parlament ili u političku partiju. Ja obavljam funkciju predsednika i ako bude izborne reforme i predsednik se bude birao na direktnim izborima, kandidovaću se i siguran sam da ću dobiti i drugi mandat," rekao je.

"Težnja da se oni koji su izvršili genocid na Kosovu amnestiraju"

Izbegavajući direktan odgovor na pitanje koji je njegov stav u vezi sa ukidanjem Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika tzv. OVK, Tači je na insistiranje novinara i opasku da je upravo on pre dve godine insistirao na tome da se izvrše ustavne promene i usvoji Zakon o osnivanju tog suda, ponovio da je tada mislio, a i sada misli da je formiranje tog suda "istorijska nepravda za Kosovo". 

"Uvek sam govorio da je to bila, jeste i biće nepravda. Postoji tendencija da se žrtve kriminalizuju, a da se oni koji su na Kosovu izvršili genocid amnestiraju," istakao je Tači, uz tvrdnju da je u vreme usvajanja zakona o Specijalnom sudu situacija bila "uzmi ili ostavi". 

Na direktno pitanje da li će Specijalni sud biti ukinut, Tači ponovo nije dao odgovor, već je kazao da je vlast u Prištini podeljena, a da on, kako je rekao, neće da se izjašnjava o radu bilo koje parlamentarne grupe. 

Nije dao odgovor ni na pitanje kakvo je njegovo lično mišljenje o tome da li bi zakon o Specijalnom sudu trebalo ukinuti ili ne

A na pitanje da li ima informacije o tome da je i sam pod istragom to suda, Tači, između ostalog, kaže da je to je stvar koja ga najmanje tangira, jer, kako kaže, Kosovo ima pametnija posla nego da kompletnu energiju troši samo na Specijalni sud. 

"Rekao sam već – za one koji su ratovali za slobodu zemlje, ovo je najmanja cenu koju bi morali da plate za evroatlanstku budućnost Kosova i kako bi se sačuvalo partnerstvo sa SAD, EU i NATO. To partnerstvo za Zapadom stvorili su upravo ti ljudi – ne oni koji nisu verovali u slobodu i nezavisnost Kosova, a sada se pozivaju na evroatlanstske vrednosti," naveo je. 

Odbio je da komentariše upozorenja ambasadora SAD-a u Prištini, koji je ovih dana zapretio oštrim sankcijama kosovskim liderima ukoliko Specijalni sud bude ukinut.

B92/Dojče Vele

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.