Tači: Čestitao političkim subjektima na mirnoj kampanji; Đurić potvrdio da danas „neće biti sa narodom“

Lokalni izbori za gradonačelnika 2019 Kosovska Mitrovica, glasačka kutija
Foto: KoSSev

Danas se na Severu Kosova održavaju lokalni izbori za gradonačelnike četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom. Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić, nakon jučerašnjeg saopštenja kosovskog MUP-a da nema dozvolu da uđe na Kosovo, poručio je da ove godine ipak neće „biti sa narodom“. Sa druge strane, iz Prištine stižu „čestitke političkim subjektima“ i „želje da izbori prođu regularno“.

Tokom jutrošnje emisije „Novo jutro“ na Pinku u kojoj je gostovao Marko Đurić, novinar, Predrag Sarapa se osvrnuo na jučerašnje poruke iz Prištine koje su usledile nakon što je Đurić poručio da će pokušati da danas dođe na Kosovo. Sarapa je konstatovao da su vlasti iz Prištine objavile „neki akt, proglas ili šta već“ kojim se Đuriću zabranjuje ulaz na Kosovo i upitao ga „o čemu se tu radi“.

Đurić je poručio da ovo nije prvi put da se tako nešto dešava, ali i da je uvek nalazio načine da se kasnije „susretne sa narodom na KiM-u“.

Direktor Kancelarije za KiM juče je najavio da će „sutra pokušati da dođe na Kosovo“, ali i izneo sumnju da do toga neće doći zbog „ponašanja Prištine“.

Ubrzo nakon ove izjave, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova potvrđeno je da ovaj zahtev nije odobren zbog „nepoštovanja procedure“.

„Nije odobren zahtev za posetu jer nije u skladu sa kriterijumima briselskog sporazuma“, rekao je juče za Kohu savetnik šefa kosovske diplomatije, Bedžeta Pacolija, Jetljir Zuberaj.

„Ja sam uvek našao načina da kasnije ili kada god se pruži prva prilika posetim i da budem sa našim narodom. Kao i što sam bio sa našim narodom i nakon onih dešavanja prošle godine, uvek poštujući sve sporazume – tako će biti i ubuduće“, poručio je Đurić.

Podsećamo, Đurić je za razliku od ovih lokalnih izbora, pred lokalne izbore 2017. boravio na Severu Kosova nekoliko dana,.Tada je nakon završenog glasanja u Severnoj Mitrovici zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem i članovima i pristalicama Srpske liste, a među njima i Milanom Radoičićem, koji je sada potpredsednik ove stranke, uz šampanjac proslavio pobedu. Njima se ujedno iste noći obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić telefonom.

 

Poručuje da Srbija poštuje sve sporazume pa čak i ono „što im se ne sviđa“.

„A oni (Priština) neka budu ti koji krše i dogovore i neka se ponašaju na necivilizovan način“, poručio je Đurić.

Tači čestitao na mirnoj kampanji

Na dan održavanja izbora, kosovski predsednik Hašim Tači, koji je i raspisao ove izbore, pohvalio je političke subjekte i građane na mirnoj kampanji u opštinama na Severu i poželeo regularan izborni proces.

„Čestitam političkim subjektima i građanima na mirnoj kampanji u četiri opštine na Severu Kosova i želim im regularan izborni proces“.

Poručuje da je Kosovo izgradilo tradiciju uspešnih izbora, kao i da se oni održavaju „u skladu sa zakonima Kosova i služe za što bolju integraciju svih zajednica u kosovske institucije“.

„Kandidatima za gradonačelnike čestitam i pozivam ih da nastave da rade na poboljšanju života građana u njihovim opštinama“, navodi se u Tačijevoj objavi na Fejsbuku.

Više o Lokalnim izborima na Severu čitajte na našoj tematskoj stranici.

O toku izbornog dana čitajte u posebnoj vesti.

Na ovim izborima ipak nije moguće glasati sa srpskim dokumentima

Tači: Čestitao političkim subjektima na mirnoj kampanji; Đurić potvrdio da danas „neće biti sa narodom“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.