Tači: „Ako EU ne želi da prihvati dve albanske države, neka prihvate samo jednu“; Vučić: „Srbija će morati da reaguje“

Vučić Tači
Photo: European Forum Alpbach / Andrei Pungovschi / Flickr

Učestalim izjavama kosovski predsednik, Hašim Tači, ponovo je aktuelizovao ideje ujedinjenje Kosova i Albanije i pripajanje „Preševske doline“ Kosovu. Sa ovim idejama Tači je odlučio da „zapreti“ Evropskoj uniji zbog, kaže, „izolacije građana Kosova“. Predsednik Srbije, sa druge strane, poručuje da će „Srbija morati da reaguje na to“, dok deo kosovske političke scene smatra da se iza njegovih izjava „krije ideja o razmeni teritorije sa Srbijom“.

Evropska unija nastavlja sa izolacijom Kosova, poručuje Hašim Tači. Zato smatra da treba da se razmotri mogućnost institucionalnih akcija ili referenduma za ujedinjenje Kosova i Albanije.

Da je Kosovo „pod izolacijom“ Tači potkreljuje navodima „da iako već tri godine kako je Kosovo ispunilo 95 odsto uslova za viznu liberalizaciju koje im je Evropska unija postavila, do toga pak još nije došlo“.

Vučić: „Srbija će morati da reaguje“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prokomentarisao je najnoviju izjavu kosovskog predsednika, poručiviši da je apsolutno uveren da će se stvari razvijati u pravcu koji je najavio Tači.

„Apsolutno sam uveren da će se stvari odvijati u tom smeru. Mi ćemo na to apsolutno reagovati na ozbiljan i odgovoran ali oštar i odlučan način“, poručio je Vučić.

Nije objasnio ni danas na koji.


U jednom od obraćanja je takođe rekao i da Ramuš Haradinaj takođe ukida granicu između Kosova i Albanije.

Predsednik je zabrinut i zbog sukoba na relaciji Haradinaj-Tači.

„Jer kad Haradinaj ide u Berlin, ovaj drugi može da nešto proizvede na Kosovu, kad ovaj drugi ode negde, onda ovaj prvi može nešto da uradi, itd.“

Navodi da su u toku pokušaji da se Albanci prikažu kao žrtva, a da su zapravo jedina žrtva Srbi na Kosovu.

Za to vreme će Srbija gledati da srpskom narodu na KiM-u pomaže.

„Naš narod neće biti ni sam ni usamljen, a kao što je 99% građana Srbije uz njih sem onih koji su uvek na strani protiv Srbije, a uvek će to da objašnjavaju da nisu protiv Srbije već da su protiv Vučića“. Sa tim predsednik nema problem, već sa tim da su oni „protiv Srbije“.

„U Berlinu nijedna ideja nije zatvorena“

I dok šef kosovske vlade, Ramuš Haradinaj, izjavljuje da je nakon nedavnog sastanka u Berlinu „pitanje granica zatvoreno“, Tači iznosi drugačije navode.

Upitan da li je ideja o ujedinjenju sa Albanijom došla tek nakon neuspele korekcije granice, Tači je naveo da na sastanku u Berlinu nijedna ideja nije zatvorena, ali nije ni predložena nova alternativa. 

„Sastanak u Berlinu nije čak zatvorio nijednu ideju, niti je predstavljena bilo kakva nova ideja. Ja ću nastaviti da predstavljam nešto tako“, istakao je Tači, a prenosi Telegrafi.

Tači za RTV Dukađini ističe i da „ideja za ispravljanje istorijske nepravde“ ujedinjenjem Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom nikada nije bila osetljivija nego danas.

„Nakon kašnjenja i diskriminacije sa kojima se Kosovo suočava sa Evropskom unijom, mislim da je definitivno vreme za razmišljanje o preduzimanju konkretnih institucionalnih koraka za posvećenost svih, i institucija i građana, i da ako EU nastavlja sa ovom izolacijom i zatvaranjem vrata za građane Kosova, zbog nepoštovanja dosadašnjih dostignuća, onda moramo krenuti ka formuli nacionalnog jedinstva, bilo kroz rezolucije u Skupštini Kosova, tako i Albanije ili čak putem referenduma, uključujući i Preševo, Medveđu i Bujanovac”, naveo je Tači.

Dalje je dodao i da ako EU ne želi da prihvati dve albanske države sa dve zastave, neka prihvate samo jednu zastavu.

Zeka: „Tačijeve ideje ništa više od bajke“

S druge strane, pojedini poslanici Skupštine Kosove, ne slažu se sa idejama kosovskog predsednika. Poslanik NISMA-e, Miljaim Zeka, koji je sinoć gostovao na T7, komentarisao je ove dve ideje kosovskog predsednika, smatrajući da one ne predstavljaju „ništa više od bajke“.

„Nema šta da se kaže to su samo bajke. Prva bajka je da se Preševo, Medveđa i Bujanovac ne daju ništa, a druga ujedinjenje“, kaže Zeka.

Ali ni poslanici opozicione LDK ne shvataju ozbiljno Tačijevu ideju o ujedinjenju sa Albanijom.

Na danas održanoj konferenciji za novinare, poslanica LDK, Vjosa Osmani, poručila je da ne shvata ozbiljno nijednu ideju kosovskog predsednika, prenosi Koha.

„To je ono što on radi samo da bio prikrio ideju o razmeni teritorije sa Srbijom“, istakla je ona.

Tači već godinu dana predstavlja javno ideju pripajanje „Preševske doline“, odnosno ujedinjenje Kosova i Albanije, a u najnovijoj seriji od poslednjeg sastanka u Berlinu krajem aprila.

Početkom maja, nakon sastanka u Tirani sa albanskim premijerom, Edijem Ramom, poručio je da je vreme za stvaranje albanskog prostora bez granica i senzibilizaciju prava Preševa, Medveđe i Bujanovca na pripajanje Kosovu.

Poslednji put je pre nedelju dana u gradu Has u Albaniji, izjavio:

„U bliskoj budućnosti, zajedno ćemo živeti u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija“.

Šta kaže kosovski ustav?

I dok Tači u jednoj od poslednjih izjava kaže da je u obavezi da „poštuje integritet države, Ustav i evropsku perspektivu“, pripajanje Preševske doline Kosovu, kao ujedinjenje Kosova i Albanije, u suprotnosti su sa odredbama vrhovnog pravnog akta Kosova.

U prvom članu kosovskog ustava stoji da „Republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahteve prema bilo kojoj državi ili delu države, niti će tražiti ujedinjenje sa bilo kojom državom ili delom države“.

Kako bi kosovski predsednik uspeo da realizuje ideje o „zajedničkoj državi“ i „pripajanju“ na zakonit način, neophodna je promena ove ustavne odredbe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.