Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve “naše pobede” i “njihovi porazi”

FOTO: Radio Goraždevac

Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, piše Radio Goraždevac. Oni su čitav proces predstavljali kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije, navodi ovaj medij.

Jedan deo javnosti i opozicije u Beogradu i Prištini, nezadovoljan epilogom u Ohridu, već danima kritikuju svoju vlast da je izdala nacionalne interese.

Radio Goraždevac prenosi neke naslove koji, kako navode, nisu utemeljeni na činjenicama, već manipulišu njima u smislu da se nezadovoljstvo jednog dela javnosti na Kosovu predstavlja kao veliki poraz Prištine i pobedu Beograda.

Prvi nagoveštaj „velike Vučićeve pobede“, iskoristio je portal Srbija Danas, koji je uoči sastanka u Ohridu, izjavu predsednika Srbije okarakterisao kao „moćnu poruku“.

Srbija Danas je prenela izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića pod naslovom „Neću da potpišem ništa, moćna poruka predsednika Vučića pred odlazak u Ohrid“. Moćnu poruku preneo je identično i portal Večernjih Novosti.

Samo dva dana nakon sastanaka u Ohridu, gde je dogovorena implementacija Evropskog predloga za normalizaciju odnosa, Informer je objavio vest sa naslovom u kojem je, kako ovaj list navodi, „Vučić razmontirao Kurtija“, pozivajući se na objavu bivšeg kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrita Selimija na Tviteru, u kojoj se, međutim, ne pominju Vučić i Kurti.

„Bivši ministar Kosova objasnio kako je Vučić razmontirao Kurtija i zakukao: Sad je mnogo gore za nas“, glasi naslov u Informeru, koji je objavio i list Alo.

Portal na albanskom jeziku Gazeta Express, objavio je intervju sa nekadašnjim šefom posmatračke misije OEBS-a na Kosovu, Vilijamom Vokerom, u kojem je on izneo neslaganja sa namerom kosovskog premijera da potpiše sporazum.

Beogradski list Alo je ovo iskoristio da u svom naslovu napiše kako je „Najveći mrzitelj Srba pobesneo jer je formiranje Zajednice srpskih opština poraz Kosova“. Tme se insinuira da je druga strana ostvarila pobedu u pregovorima, konstatuje Radio Goraždevac.

Portal Republika.rs je nekoliko dana kasnije prenela tekst pod naslovom „Kurti poražen, sporazum u Ohridu je gubitak za Kosovo: Oglasio se Enver Hodžaj“, ponovo insinuirajući da je jedna strana poražena, a druga pobednik, dodaje Radio Goraždevac.

Uz konstataciju da je većina naslova u tabloidima predstavljala srpsku vlast kao pobednika u dogovorima, ovaj medij ocenjuje da to na neki način iskrivljuje činjenicu da se dogovori vode kako bi se ostvario neki demokratski napredak i unapredili odnosi dveju vlasti.

Prema rečima visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove Žozepa Borelja, odmah nakon sastanka srpskog predsednika i kosovskog premijera, Beograd i Priština dogovorili su se o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. Borelj je tada kazao da su se obe strane dogovorile o sprovođenju sporazuma, koji je prošlog meseca postignut u Briselu. U srpskoj i albanskoj javnosti veći deo opozicije kritikovao je ovaj dogovor.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.