Svetski Dan Roma: Najbrojnija a najdiskriminisanija evropska manjina. Čestitke političara, unapređuju im položaj

Danas je svetski Dan Roma. Čestitke im upućuju zvaničnici u Beogradu i Prištini. Romi i dalje nastavljaju da žive na marginama društva. Međunarodni dan Roma proglašen je u Poljskoj 1990.

Kosovski predsednik Hašim Tači potvrđuje da i pored, kako je naveo, povećanja podrške i modernog afirmativnog zakonodavstva za zajednice na Kosovu, ova zajednica se još uvek suočava sa teškim uslovima života.

Šta piše kosovski ombudsman u izveštaju za 2017. o položaju Roma:

"Pripadnici zajednica roma, aškalija i egipćana  (u izveštaju se koriste mala slova, prim.red.) su i dalje najugroženije i najmarginalizovanije zajednice na Kosovu. Veoma teški egzistencijalni problemi i siromaštvo utiče na to da se deca umesto u školu, šalju da prikupljaju sekundarne sirovine, da prose ili da na neki drugi način doprinesu u poboljšanju osnovne životne egzistencije svojih porodica. Pristup primarnim i sekundarnim zdravstvenim ustanovama ne predstavlja problem, koliko nedostatak novca za kupovinu lekova i adekvatno lečenje, a pored toga, veoma je nizak procenat i obaveznog vakcinisanja dece među pripadnicima ove tri zajednice. Diskriminacija, civilna registracija, liĉna dokumenta, neadekvatni stambeni objekti, mali broj dece koja pohađaju školu, predstavljaju samo niz u moru problema sa kojima se pripadnici Romske, Aškalijske i Egipćanske zajednice svakodnevno suoĉavaju."

„Postoji poboljšanje stanja, ali ostaje još mnogo toga što treba da se uradi, kako bismo zajedno poboljšali blagostanje građana iz svih zajednica, a sa posebnim naglaskom na romsku zajednicu,“ rekao je Tači.

U susretu sa Tačijem povodom Dana Roma, predsednik Romske partije na Kosovu, Albert Kinoli je zadovoljan, kako navode u Tačijevom kabinetu, obuhvaćenošću romske zajednice u kosovskim institucijama. Istovremeno je istakao da građani iz ove zajednice imaju potrebu za još većom podrškom.

„I u danima proslavljanja romske zajednice i naše kulture mi ćemo se truditi da povećamo savest o problemima sa kojima se suočava naša zajednica,“ rekao je Kinoli.

Haradinaju priznanje za "doprinos unapređenju uloge Roma"

Romska zajednica je zajedno sa srpskom posle ulaska međunarodnih trupa na Kosovo 1999, pretrpela velike gubitke. U godinama posle rata Romi su  u kosovskoj javnosti opisivani kao "kolaboracionisti Srba i Miloševićevog režima" tokom rata.

Najveće romsko naselje, posle Šutke, u staroj Jugoslaviji – Cigan mala u Južnoj Mitrovici, u kojoj je do rata živelo između 6000 i 8000 Roma, 1999. godine izgorelo je naočigled francuskih vojnika KFOR-a za manje od sedam dana.

Uprkos tome što su mnoge kuće i objekti podignuti nelegalno, Cigan-mala je bila svojevrstan ukras multikulturalnosti stare Mitrovice.

Naselje je za Rome danas ponovo izgrađeno na istom prostoru, sa izmenjenim urbanističkim izgledom i manje nego što je bilo pre. Fabrička ulica je deo nekadašnje čuvene Cigan-male. U Fabričkoj ulici pored Ibra, danas živi više od 300 romskih porodica.

Sa istim predstavnicim sastao se i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji u svojoj čestitki tvrdi da su "kosovari uvek imali korektne odnose sa romskom zajednicom i da Vlada radi na tome da u budućnosti imaju naprednije predstavljanje u obrazovanju i zapošljavanju".

Pohvale, kako Haradinajev kabinet navodi, nisu štedeli ni ovi romski predstavnici:

„Iznenađeni smo Vašim dočekom i podrškom upućenom našoj zajednici. Mi smo predstavljeni na svim nivoima i institucijama, i deo smo donošenja odluka,“ rekao je Albert Kinoli.

Haradinaju su Romi uručili priznanje "zbog doprinosa koji je pružio unapređenju uloge Roma u kosovskom društvu". Istim povodom održan je i "koktel" na kojem je Haradinaj rekao:

Kinoli uruče priznanje Haradinaju„Izrazio bih zahvalnost na partnerstvu koje imamo u upravljanju i temama koje su od velikog interesa i važnosti za Kosovo. Nećemo prestati da zajedno radimo i verujem da ćemo zajedno prevazići sve prepreke koje nam iskrsnu. Napravili smo strategiju, ali je za implementaciju potrebno vreme i ja sam uveren da ćemo za sprovođenje ove strategije naći ne samo podršku, već i volju svih nivoa naših institucija, i onih opštinskih, kako bi zajednica Roma tokom školovanja mogla biti podržana i sa školskim udženicima koje bi mogla da savladava na sopstvenom jeziku“.

Jevtić: Zalažem se za unapređenje položaja nevećinskih naroda na Kosovu

Ministar za zajednice i povratak u ostavci kosovske vlade Dalibor Jevtić, založivši se za "sveopšte unapređenje nevećinskih naroda na Kosovu", uputio je čestitku:

„Želim da vam prenesem poruku mira i suživota a na svima nama je da tu poruku prosleđujemo negujući dobre međusobne odnose, uvažavajući tuđe i drugačije, da bi svi zajedno ma koje nacionalnosti bili gradili bolji i prosperitetniji život za sve građane. Čestitam vam Dan Roma, želim vam puno zdravlja, snage i volje da svakoga dana postajemo bolji, živimo u miru, međusobnom uvažavanju i toleranciji."

Brnabić:  Vlada Srbije posvećena unapređenju Roma

U Beogradu je Dan Roma čestitala premijerka Ana Brnabić. Vlada Srbije je posvećena unapređenju položaja romske manjine.

"Svetski dan Roma podseća nas na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života svih pripadnika romske manjine u Srbiji," navodi se u čestitki premijerke. 

Zaštitinik građana: Najbrojnija manjina u Evropi i dalje najdiskriminisanija

Dan Roma čestitao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, dok je zаštitnik grаđаnа Zorаn Pаšаlić naveo da su Romi, iako najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, i dalje u najvećoj meri diskriminisana i marginalizovana društvena grupa. 

Pašalić je, kako Beta prenosi, naveo da više od 55 odsto, od ukupnog brojа pritužbi u oblаsti prаvа nаcionаlnih mаnjinа zaštitniku građana u Srbiji su pritužbe koje su podneli pripаdnici romske zаjednice.

"Zvаnični podаci govore dа je u romskoj zаjednici rаnih brаkovа 57 odsto, vreme stupаnjа Romkinjа u brаk je između 13 i 27 godinа stаrosti, dok je stopа rаnog rаđаnjа kod devojčicа u romskoj populаciji 38 odsto," naveo je Pašalić.

Iako raste procenat romske dece koja završavaju osnovnu školu i upisuje srednju, i dalje ostaje znаčаjаn broj njih izvаn sistemа obrаzovаnjа.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.