Sveti Trifun proslavljen u Velikoj Hoči

Sveti trifun velika Hoča
FOTO: RTK2

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, mnogih zanata, ali i bračne ljubavi. Ovaj praznik je proslavljen i u Velikoj Hoči, gde su orezani prvi čokoti vinove loze.

Obeležavanje praznika započelo je liturgijom koju je u kapeli Dečanske vinice služio iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, uz sasluženje monaštva i sveštenstva. Okupljenim vernicima je čestitao Svetog Trifuna, koji se u Velikoj Hoči poštuje od davnina.

“Gospod da nas ukrepi, da nas blagoslovi da se još mnogo godina ovde zajedno okupljamo i da slavimo Svetog Velikomučenika Trifuna koji je istovremeno praznik na koji počinje i rezidba vinograda u ovom kraju i po mnogim drugim krajevima i tradicionalno se slavi praznik koji nas sakuplja da u radosti pozdravimo novu sezonu uzgajanja grožđa”, rekao je arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

Nakon pričešća i rezanja slavskog kolača orezani su i prvi čokoti vinove loze u čuvenim hočanskim vinogradima čiji vlasnici se nadaju rodnoj godini.

Iako se nadaju rodnoj godini, naglašavaju da je veći problem pronaći tržiste.

“Tržište nam je problem, ako nemamo tržište nemamo ništa, pitam se samo kome ću rakiju da prodam”, kaže Momčilo Stolić.

Trinaestogodišnji Luka Petrović planira da nastavi stogodišnju porodičnu tradiciju.

“Na današnji dan ujutru idemo u crkvu, posle sa ocem odemo do vinograda, orezujemo“, rekao je Luka.

Sveti Trifun je i slava Privremenog organa Opštine Orahovac.

“Okupili smo se ovde u crkvi Svetog Trifuna, da se na hrišćanski dostojansten način pomolimo mučeniku Svetom Trifunu, da nas zaštiti”, rekao je Jovan Đuričić ispred Privremenog organa Opštine Orahovac.

“Još se za vreme Cara Dušana znalo da ima vinotok od Velike Hoče do Prizrena, tako da ako to ne zaboravimo onda moramo da istrajemo”, rekao je Zoran Grkovac.

U Velikoj Hoči su boravili i studenti i postdiplomci sa univerziteta iz Srbije.

“Poseban utisak ostavila je juče poseta Pećkoj Patrijaršiji, obišli smo i Visoke Dečane, družili smo se sa meštanima Velike Hoče”, rekao je jedan od studenata, Miloš Terzić.

Данас је 150 студената са разних универзитета у Србији посјетило Пећку Патријаршију и Високе Дечане.

Posted by Манастир Високи Дечани – Visoki Dečani Monastery on Thursday, 13 February 2020

Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, koji je takođe boravio u Velikoj Hoči, poručio je da će se potruditi da vinogradarima iz ovog kraja obezbedi put do tržišta.

U Velikoj Hoči i Orahovcu trenutno živi oko 1000 Srba. Nekada je skoro svaka porodica imala svoj vinograd, što nije slučaj i danas. Oni najistrajniji i dalje obrađuju svoje vinograde i neguju tradiciju proizvodnje čuvenog vina i rakije. Verujemo da će im i ova godina biti uspešna, jer Sveti Trifun je za zaštitnika vinogradara izabran zbog toga što se njihov rad poistovećuje sa upornošću i istrajnošću u odbrani vere.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.