Svedok odbrane: Mustafina jedinica OVK bila nenaoružana i zadužena za logistiku

Saljih Mustafa Specijalni sud
FOTO: Specijalni sud/Printscreen

Svedok odbrane N. I. tvrdio je danas, na haškom procesu Saljihu Mustafi (Salih), da je Mustafina jedinica BIA 1998-99 bila „nenaoružana“ i zadužena za logističku i obaveštajnu podršku u sastavu OVK.

Tužioci suda za zločine OVK u Hagu terete Mustafu (50), tadašnjeg komandanta BIA, za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca u bazi BIA u selu Zlaš na planini Goljak, istočno od Prištine, od 1. do 19. aprila 1999.

N. I., koji je 1998-99 bio komandant, a zatim načelnik štaba „151. brigade OVK“, posvedočio je da je „gerilska jedinica BIA“ bila zadužena za nabavku hrane, odeće i lekova u Prištini, kao i za zbrinjavanje raseljenog civilnog stanovništva.

Ta formacija je, po svedoku, još prikupljala obaveštajne podatke o srpskim snagama bezbednosti u Prištini.

U jednom trenutku, N. I. je u iskazu, po zvaničnom prevodu sa albanskog, jedinicu BIA nazvao i „civilnom“.

Potvrdio je, međutim, da je komandant BIA bio optuženi Mustafa i da je jedinica delovala u sastavu „operativne zone Lab“ OVK.

N. I. je izjavio da je imao tek nekoliko kontakata sa pripadnicima te formacije u vezi sa nabavljanjem hrane, odeće i lekova za pripadnike brigade kojom je on zapovedao.

Svedok, kako je rekao, nije lično poznavao Mustafu, ali je znao za njegov položaj i ulogu u OVK.

U selu Zlaš, N. I. je, po sopstvenim rečima, bio u maju 1999. kao ranjenik, tokom evakuacije u Makedoniju.

N. I.  je kazao i da je za pritvaranje i oslobađanje civila u zoni odgovornosti njegove brigade bila nadležna isključivo vojna policija OVK.

On je precizirao da se seća jednog slučaja kada je civil bio pritvoren pošto je u borce OVK uperio oružje.

Jedini pritvor vojne policije OVK, za koji svedok zna, bio je u selu Lapaštica.

Mustafina odbrana nastavlja svoj dokazni postupak.

Po optužnici, Mustafina jedinica je u Zlašu, u aprilu 1999. pritvorila šestoricu Albanaca koje je smatrala „kolaborantima“ sa srpskim vlastima, „špijunima“ ili političkim protivnicima.

Jedan od pritvorenih ubijen je u Zlašu, a petorica su puštena na slobodu, sredinom aprila te godine.

Mustafu su 24. septembra 2020. u Prištini uhapsile snage EULEX-a. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag i od tada je u sudskom pritvoru.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio da nije kriv.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.