Svečlja tvrdi da ima dokaz o navodnom učešću bliskog saradnika Danila Vučića u Banjskoj…

FOTO: Kallxo

Priština nastavlja da u nastavcima iznosi navodne dokaze o umešanosti srpskih vlasti i struktura bliskih njima u onom što karakterišu kao teroristički napad u Banjskoj. Danas tvrde da imaju navodni trag do Danila Vučića i čak otvaraju pitanje u istrazi – da li je predsednikov sin navodno lično učestvovao u njemu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja objavio je fotografije za koje tvrdi da se radi o zaplenjenim ličnim dokumentima u dva sistema – M.J. iz Mitrovice, odnosno iste osobe iz Ugrinovaca. Identifikovao ga je ne samo kao pripadnika naoružane uniformisane grupe Srba koja je izvela napad u Banjskoj, već i kao navodnog napadača na KFOR u maju ove godine u Zvečanu, ali i da se radi o bliskoj osobi Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sa njim je, tvrdi dalje Svečlja, M.J. bio u automobilu četiri od pet poslednjih puta dolaska Danila Vučića na Kosovo.

Kao dokaz da je to tako, objavio je listing sa prelaza Jarinje i preko Merdara za Vidovdan. Na listingu su otkrivena imena ove dvojice, sa njihovim ličnim podacima, brojevima dokumenata i registracijom automobila.

Prema datumima, radi se o dolascima u junu i julu, za period od tri godine, sa zabeleženim ulaskom i izlaskom sa Jarinja, dok je prilikom ovogodišnjeg Vučićevog dolaska za Vidovdan preko Merdara, zabeleženo samo njegovo ime, bez M.J.

Predsednik Srbije je i u septembru u više navrata javno govorio o delu dolaska svog sina u Gračanicu za Vidovdan – u vezi sa majicom „Nema predaje“, za koju tvrdi da Danilo nije hteo da je skine pred policijom koja je to zatražila od njega, njegovom rodoljublju…

Ovo je ujedno i jedini javno potvrđeni dolazak Danila Vučića na Kosovo ove godine.

Prema objavljenim podacima, on je navodno na Kosovo dolazio i 26. juna prošle godine, ali u ovim podacima nema zabeleženog njegovog izlaska sa Kosova.

Takođe, za 2021. Svečlja je pokazao dolazak ove dvojice 15. jula 2021. i izlazak tri dana kasnije – 18. jula 2021, takođe preko Jarinja. Prethodno je za Vidovdan Danilo Vučić navodno došao preko Jarinja, a otišao sa M.J. dan kasnije.

Svečlja je objavio i sliku navodne vozačke dozvole koja glasi na ime M.J., koju izdaje Republika Srbija, MUP u Novom Beogradu, sa adresom M.J. u Ugrinovcima.

Međutim, objavio je i fotografiju navodne kosovske lične karte navodno istog lica, gde se navodi da je on iz Mitrovice.

Takođe, tu je i fotografija jednog od zaplenjenih vozila sa istom registracijom, kao i vozačka dozvola M.J.

„Dve nedelje posle terorističkog napada u Banjskoj nastavljamo sa rasvetljavanjem činjenica koje dokazuju direktnu povezanost Srbije u organizaciji i realizaciji ovog napada. Policijske jedinice su na mestu napada pronašle lični dokument i automobil Milorada Jevtića, koji dokazuje da je bio u jedinici koja je napala Kosovsku policiju. Terorista Milorad Jevtić poznat je kao jedan od najbližih saradnika Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Od poslednjih 5 poseta Vučićevog sina Kosovu, 4 puta su bili zajedno u istom autu. Milorad Jevtić je takođe identifikovan kao jedan od napadača na vojnike KFOR-a 29. maja u Zvečanu. Bezbednosnim agencijama i istragama ostaje da utvrde da li je u planiranje i organizaciju terorističkog napada u Banjskoj kod Zvečana, pored Vučića i visokih državnih struktura Srbije, učestvovao i njegov sin“.

U zasedi u selu Banjska 24. septembra ubijen je narednik Kosovske policije Afrim Bunjaku, a sukobi naoružane i uniformisane grupe Srba sa Kosovskom policijom su se potom rasplamsali, kada je ubijeno još najmanje troje potvrđenih navodnih napadača. Zaplenjena je velika količina oružja i vojne opreme čija su vrednost kosovske vlasti procenile na 5 miliona evra.

Zaplenjeni su i objekti, kao i deo pokretne imovine za koju su naveli da je u vlasništvu Milana Radoičića, uključujući i luksuznu vilu na Gazivodama. Radoičić je preuzeo odgovornost za događaje, priveden u Srbiji ali je pre isteka 48-časovnog pritvora i pušten.

Dok svakodnevno objavljuje snimke naoružane uniformisane grupe u Banjskoj, uključujući i navodno zaplenjene snimke same grupe sa njihovog navodnog treninga na Pasuljanskim livadama i Kopaoniku, uključujući i navodni snimak samog napada u Banjskoj, Priština optužuje Srbiju za teroristički napad.

Beograd odriče odgovornost prebacujući na Srbe sa Kosova. Radoičić je preuzeo odgovornost za događaje pošto su objavljeni snimci na kojima se navodno on vidi u paramilitarnoj uniformi sa oružjem, pošto je prvo podneo ostavku na funkciju u Srpskoj listi. U međuvremenu je javljeno da se odazvao MUP-u radi davanja izjave, bio zadržan, ali je izašao za manje od 48 sati.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.