Svećlja: Jedan od ubijenih Srba u Banjskoj bio Vulinov telohranitelj tokom njegove posete Kosovu 2013. godine

„Danas je potvrđeno da je jedan od ubijenih koji je bio i učesnik tog čina B.M. (u izvornoj objavi pune generalije) bio telohranitelj šefa srpske BIA-a Aleksandra Vulina na Kosovu 2013. godine“, tvrdi čelnik kosovskog MUP-a.

Uz pune generalije i sliku, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja prvi je zvaničnik koji je potvrdio identitet jednog od trojice, prema dosadašnjim informacijama, ubijenih Srba tokom sukoba koji je u Banjskoj u nedelju eskalirao nakon što je u zasedi preko noći ubijen pripadnik Kosovske policije.

Izuzev snimaka i pronađenih dokumenata potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, zbog kojih ga je ovaj ministar direktno povezao sa grupom koja je u nedelju napala policiju, rekavši da je on bio zapravo njihov vođa, identitet jednog od trojice ubijenih – posebno Svećlji dokazuje uključenost države Srbije u „teoristički napad“ u Banjskoj.

A radi se o licu B.M. inače, kako tvrdi, licu koje je bilo telohranitelj Aleksandru Vulinu tokom njegove posete Kosovu pre deset godina, u vreme kada je Vulin bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Juče smo kroz video-snimke bili svedoci prisustva glavnog zločinca i vođe terorističke akcije Milana Radoičića. U međuvremenu, danas je potvrđeno da je jedan od ubijenih koji je bio i učesnik tog čina B.M, telohranitelj šefa srpske BIA Aleksandra Vulina tokom njegove posete Republici Kosovo 2013. godine“.

Podseća na to da su i Radoičić i Vulin – na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država:

„Država Srbija je u potpunosti uključena u ovaj teroristički napad sa ciljem destabilizacije Republike Kosovo. Zbog toga već postoji formalna i strukturna veza umešanosti Aleksandra Vučića u napad na Banjsku i Zvečan 24. septembra: Milan Radoičić, kao potpredsednik Srpske liste i telohranitelj Aleksandra Vulina, šefa BIA. Oba su takođe sankcionisana na američkoj crnoj listi. Obojica su među najbližim ljudima predsednika Srbije“.

„Ove činjenice su još jedan dokaz da se namere Srbije prema Republici Kosovo uopšte nisu promenile od vremena Miloševićevog režima, bivšeg ministra propagande tog režima, sada predsednika sadašnjeg režima u Srbiji. I najveći optimisti koji su do sada sami sebe lagali o promenama u ovoj zemlji, verujem, ovih dana su se uverili u suprotno“, dodao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Ponovo se zahvalio Kosovskoj policiji na „neviđenom profesionalizmu“, naročito zbog toga što, istakao je, u celoj akciji od nedelje – nije povređen ni jedan civil.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.