Svečlja i Mehmeti: 19. septembra smo znali da će 20. postaviti barikade, hteli su da unište prelaze

Svečlja mehmeti odbor
FOTO: Gazeta Express

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) i direktor Kosovske policije, Samedin Mehmeti, predstavili su danas svoje izveštaje Odboru za bezbednost i odbranu kosovske skupštine. Izveštaji su u većem delu bili posvećeni događajima na Severu Kosova koji su se odigrali krajem prethodnog i početkom ovog meseca.

Ovi zvaničnici saopštili su da su dan pre postavljanja barikada – 19. septembra, imali saznanja da će do toga doći. Tvrdili su i da su se 19. septembra pojedini „kriminalci sa političkim uticajem“ sastali sa „ilegalnim strukturama“ i izdali naređenje o mobilizaciji građana na Severu, kao i da je bilo planirano da se unište prelazi Jarinje i Branjak teškom mehanizacijom koja je ujedno iskorišćena za blokiranje puteva, preneli su prištinski mediji.

U nastavku prenosimo pregled kosovske štampe o današnjem zasedanju ovog odbora.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Svečlja: Do sada izdato 17.000 nalepnica

Ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, rekao je da je odluka Vlade od 20. septembra za sprovođenje reciprociteta za automobilske tablice iz Srbije dala rezultate. Prema njegovim rečima, rezultat je da je „Srbija prihvatila reciprocitet“.

Skoro dve nedelje granični putevi na Jarinju i Brnjaku ostali su blokirani nakon odluke od 20. septembra. Srbi koji su se protivilI odluci blokirali su puteve vozilima. Sporazumom u Briselu, Kosovo i Srbija pronašli su zajednički jezik za tenzije. Rešenje je bio privremeni sporazum na osnovu kog bi države stavljale nalepnice na simbole druge države na registarske tablice. U roku od šest meseci, prema sporazumu, mora se pronaći trajno rešenje.

Svečlja je u skupštinskom odboru pretnje koje je u tom periodu uputila Srbija ocenio zabrinavajućim.

„Prisustvo teške srpske artiljerije u blizini granice bilo je veoma zabrinjavajuće, a takođe je zabrinjavalo i prisustvo ruskog ambasadora. Svi pokušaji kriminalnih struktura i Srbije da mobilišu građane Srbije da se usprotive odlukama Vlade uglavnom su propali. Tokom ovog perioda, ali i sada, naša unutrašnja koordinacija bila je odlična. Događaji su se odigrali na takav način da je odluka od 20. septembra donela rezultate za sto za dijalog gde je Srbija prihvatila – reciprocitet“, rekao je Svečlja pred poslanicima.

On je rekao da je do sada izdato preko 17 hiljada takvih nalepnica, od toga 13 hiljada sa graničnih prelaza.

Svečlja: Bili smo spremni da fizički uklonimo barikade na Severu

Ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) rekao je da su bili fizički spremni da uklone barikade.

On je rekao da je to stvar operativne procene policije i političke – od strane Vlade Kosova da izaberu najbolji mogući način uklanjanja barikada, dodajući da nije bilo zastoja u logističkoj pripremi.

Direktor policije, Samedin Mehmeti, rekao je da nisu bili blokirani.

„Nije bilo konkretne izolacije, baš kao što smo mi bili barikadirani, barikade je blokirala i policija. Takođe smo kontrolisali prvi i drugi deo barikade, ovo je bio jedan od načina snabdevanja. Saobraćaj se odvijao alternativnim putevima i kroz barikade. Cirkulacija nije prekinuta nijednog trenutka“, rekao je on.

Mehmeti: 19. septembra uveče smo dobili informaciju da će 20. biti postavljene barikade

Direktor policije, Samedin Mehmeti, rekao je da je u opštinama na Severu situacija mirna i da je policija garant sprovođenja odluka Vlade.

On je rekao da su nakon 20.00 dobili informaciju da će paralelne strukture postaviti barikade na putu sutradan, 20. septembra.

„Oko 22 sata policija je još jednom pregledala plan i analizirala aktivnosti od 19. septembra. Nakon rasprave i analize situacije radi blokiranja graničnih prelaza na Jarinju i Brnjaku i činjenice da su 2008. godine ove tačke spaljene, odlučeno je da se pošalje specijalna jedinica. 20. ujutru smo dobili informacije o vremenu kretanja vozila i mestu blokade puta“.

Mehmeti: Planirali su da unište prelaze

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Generalni direktor Kosovske polciije, Semedin Mehmeti, kazao je da su Srbi okupljeni oko graničnih prelaza između Kosova i Srbije na Jarinju i Brnjaku, nameravali da unište ova dva granična prelaza bagerima koje su postavili na putu koji su blokirali, prenosi Gazeta Express.

Mehmeti je na sastanku Odbora za bezbednosne i odbrambene poslove rekao da ova saznanja policija ima od 10. septembra, i dodao da je planirano uništenje kontejnerske konstrukcije potavljenje za Specijalnu policiju.

„Ujutru, 20. septembra, dobili smo informacije od bezbednosnih agencija koje deluju u Republici Kosovo, detaljno, u vezi sa vremenom, mestom, sredstvima i naredbom da se blokiraju putevi. Takođe, informacije su potvrdile da su uveče 19. pojedinci poznati policiji, sa kriminalnim poreklom, sa političkim uticajem, održali sastanak sa svim ilegalnim strukturama i izdali naređenja za mobilizaciju građana i zatražili masovan odlazak na tačke da blokiraju puteve kako bi se sprečilo sprovođenje odluke Vlade i kretanje policije“, rekao je Mehmeti.

On je dodao da su okupljeni Srbi u koordinaciji sa paralelnim strukturama i ljudima sa kriminalnom prošlošću koji su poznati policiji, planirali da koriste bagere postavljene na ulici.

„Ova informacija se potvrđuje kao tačna oko 7 sati 20. septembra, kada različiti građani, sa kamionima, sa različitim prevoznim sredstvima, počinju da blokiraju puteve. Posebno je uočljivo prisustvo bagera koji su, prema informacijama prikupljenim sa terena, bili doterani u cilju uništavanja graničnih prelaza, sa posebnim naglaskom na konstrukciju sa kontejnerima postavljenim za Specijalnu policiju”, izjavio je Mehmeti.

Direktor policije je dalje opisao kako su Srbi organizovani i kako su ih paralelne strukture koristile da nastave da protestuju.

„Obično su smene vršili svakih 6 sati, primećen je nedostatak želje građana da se pridruže protestu. Često se koriste zaposleni u javnim institucijama. Što se tiče informacija, čak i vozila koja su korišćena, većina je pripadala javnim organizacijama“, rekao je Mehmeti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.