Svečano otvoren Interaktivni multimedijalni centar u K.Mitrovici

FOTO: KoSSev

U okviru dvodnevne posete Kosovu, povodom sutrašnjeg praznika Vidovdana, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković otvorio je danas u Kosovskoj Mitrovici Interaktivni multimedijalni centar. Pored digitalnog centra, u ovom objektu u blizini hrama Sveti Dimitrije, sada će se nalaziti i gradska biblioteka, gradski muzej i kulturni centar.

Objekat koji ima oko 3,000 metara kvadratnih, kako je kazao Petković, postaće mesto okupljanja mladih, gde će razvijati svoja znanja iz oblasti tehnologije.

„U trenutku kada je i u centralnoj Srbiji u jeku digitalizacija, kada smo svi u vremenu četvrte industrijske revolucije, važno je da i ovde opremimo Kosovsku Mitrovicu na način koji će omogućiti mladim ljudima da razvijaju svoje ideje kada je reč o digitalnim tehnologijama“, kazao je on.

Petković je otvaranje centra čestitao svim građanima, zahvalivši se premijerki Srbije, Ani Brnabić, kao i direktoru Kancelarije za IT, Mihailu Jovanoviću na uloženom vremenu, znanju i sredstvima za otvaranje ovog digitalnog centra te naglasio da je ovakav centar otvoren i u Gračanici.

„Ovo su sve velike i značajne stvari. To pokazuje koliko Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem vodi računa o svom narodu na Kosovu i Metohiji“, kazao je Petković i dodao da će Srbija nastaviti da pomaže „ne samo opštine na Severu nego sve one u kojima žive Srbi“.

Pored Petkovića, otvaranju je prisustvovao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, koji je istakao da će i lokalna samouprava, zajedno sa Kancelarijom za KiM, nastaviti da podstiče mlade da ostaju u Mitrovici.

Spirić je poručio da su za otvaranje centra, pored ulaganja Republike Srbije u iznosu od 100 miliona dinara, zaslužni i sami građani K.Mitrovice.

„Tu smo da radimo i da stvaramo. A imamo i za koga jer broj mališana svakodnevno raste, pošto su pozitivne informacije koje dolaze iz porodilišta jasan pokazatelj da ostajemo ovde da se borimo i da stvorimo bolju priliku“, poručio je okupljenima Spirić.

Petković je u obraćanju novinarima ispred novootvorenog centra ujedno saopštio i da je Priština ponovo „jednostranim potezom“ zabranila ulazak na prostor KiM ministrima Branku Ružiću, Dariji Kisić Tepavčević i Vanji Udovičiću, kao i direktoru vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailu Jovanoviću, koji su trebali takođe da posete Kosovo povodom predstojećeg praznika.

Smatra da je u pitanju još jedno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i da je to „apsolutno nedopustivo“.

„U jednom trenutku je stigao pozitivan odgovor, zatim su iz Prištine taj pozitivan odgovor povukli, pa je bilo nekih izmena, natezanja neka dva-tri dana od strane Prištine, da bi na kraju rezultat svega toga bio da Priština ponovo krši sporazum o slobodi kretanja“, objasnio je Petković.

Povezane vesti:

Petković: Srpskim zvaničnicima zabranjena poseta Kosovu; Bez odgovora iz PR

Petković otvorio novi pogon fabrike „Jumkos“ u Z. PotokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.