Svečano obnovljen trg Braće Milić: Tri božura za tri brata

Danas je u Kosovskoj Mitrovici svečano obnovljen Trg „Braća Milić“. Svečanosti koja je simbolično započela u 12:44, prisustvovali su majka Nada Milić, predsednik privremenog organa Aleksandar Spirić, predstavnici Srpske liste i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Borislav Tajić. Obraćajući se u čast preminuloj braći – Srđanu, Bobanu i Goranu iz vremena rata ’99 i neposredno nakon njega, otkrili su spomenik posvećen njima – bakarnu instalaciju tri božura.

„Simbolika božura je slojevita. Trojični cvet simboliše na istovetnost blagodati i patnje, lepote i trajnosti. Božur cvet sa tri glavice, tri titana Milića,“ opisala je spomenik voditeljka programa.

Napad 19 zemalja članica NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, porodicu Milić, koja je prethodno živela u Kosovskoj Mitrovici, zatiče u Prištini i odnosi jedan po jedan život. Najpre, 26. godišnji Srđan Milić, vodnik prve klase, čije je vozilo pri polasku na zadatak naišlo na minu, preminuo je 04. aprila na VMA.

Deset dana kasnije, Miliće snalazi nova tragedija. Potporučnik Boban gine 14. aprila.

Naredne godine, 13. maja 2000., sada već u izbeglištvu u Kraljevu, odlazi i treći sin Goran, od tuge za preminulom braćom.

Na groblju barutana danas stoje humke sva tri brata, iako su dva vojnika sahranjena prvo u Prištini.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića (za kojeg je saopšteno da mu je poseta danas bila zabranjena) Borisav Tajić, podsetio je danas u Mitrovici da su njihovi posmrtni ostaci potom preneti u Kraljevo i sahranjeni pored svog najstarijeg brata.

„Blizanci Srđan i Boban školovani vojnici, oficiri Vojske Jugoslavije, dali su svoje najvrednije što imaju – mlade živote“, kazao je Tajić danas, naglasivši da je njihova žrtva simbol herojstva.

U Kosovskoj Mitrovici je u prvoj poratnoj deceniji na trg sa fontanom u neposrednoj blizini glavnog mosta, na kojem su se tada odigrali brojni okršaji između Srba i Albanaca, postavljena spomen ploča u slavu tri brata iz Kosovske Mitrovice.

Narednu deceniju obeležiće Briselski proces – integracija Severa u kosovski sistem. Tokom 2016. prilikom sprovođenja dela sporazuma o tzv. revitalizaciji glavnog mosta, odnosno uspostavljanja pešačke zone u blizini, trg je prekopan a ploča uklonjena, bez prethodnog obaveštavanja javnosti.

U tadašnjem odgovoru za naš portal, majka Nada Milić nam je kazala da ona nije bila obaveštena o uklanjanju ploče, dok nam je Kancelarija za KiM tada odgovorila da će trg biti izmešten na drugu lokaciju, u dogovoru sa porodicom.

Sedam godina kasnije novu spomen ploču, na istom trgu, otkrila je majka Nada, uz zvaničnike Srpske liste i Beograda.

Zahvaljujući se prisutnima, kazala je da je njeno srce „prepolovljeno“.

„Pola je tužno, a pola je veselo kada vidim ovaj narod koji je ispoštovao moju decu pre svega“, kazala je nakratko se obrativši većem skupu ljudi.

„Skulptura ‘Kosovski Božur’ je podignuta u čast braći Milić – srpske Junake koji su život dali za odbranu svoje otadžbine“, ovako je napisano na spomeniku. Spomen ploča je postavljena u blizini instalacije „Tri božura“.

„Skulptura ‘Tri božura’ zamišljena je kao simbolizacija žrtve za domovinu, bratsku ljubav, i božur je oduvek za Srbe više od cveta“, kazao je u svom obraćanju predsednik PO Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić danas.

„Svako ko poznaje porodicu Milić mora da veruje u sudbinu jer ne postoji drugi način da se opiše tragična pogibija Srđana, Bobana i Gorana“, dodao je na ceremoniji.

Danas je postavljena i ogromna zastava Srbije, koja pada sa obližnje zgrade.

I Novi DSS pozdravio

Mitrovički odbor Novog DSS pozdravio je u međuvremenu podizanje spomenika i otkrivanje spomen ploče, naglašavajući da se radi o herojima koji su branili otadžbinu. Izrazili su duboku zahvalnost svima koji su učestvovali u obnovi trga, ali i nadu da će upravo sećanje na žrtvu tri brata Srbe „konačno ujediniti“.

„I da ćemo u odbranu svojih domova i države Srbije svi stati pod jedan, Srpski barjak. Novi DSS će davati pun doprinos odbrani države Srbije i srpskih institucija na Кosovu i Metohiji i bićemo saveznici svima koji rade u skladu sa državnim nacionalnim interesima“, navela je ova srpska parlamentarna opoziciona stranka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.