Prekopava se Trg braće Milić. Majka poginulih blizanaca: Bilo je to lepo mesto na braniku

Radovima na rekonstrukciji Trga braće Milić u Kosovskoj Mitrovici ovaj deo grada dobiće "nov, savremeni i funkcionalni izgled" – ovako su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju odgovorili na pitanje naše redakcije da li će završetkom – jutros započetih radova, prekopavanjem asfalta, jedan od glavnih i malobrojnih gradskih trgova nestati. Jutrošnje prekopavanje trga je deo radova na izgradnji pešačke zone i tzv. revitalizaciji glavnog mosta, potvrđeno je, takođe, iz ove Kancelarije. Spomen ploča braći Milić, vojnim licima, koji su poginuli tokom NATO bombardovanja i rata na Kosovu i Metohiji, i njihovom bratu koji je preminuo od tuge za njima i koja je posle rata postavljena na trgu u blizini glavnog mosta po kojem je trg i dobio ime, biće premeštena na drugu lokaciju. Građani prethodno nisu bili zvanično obavešteni o jutrošnjem otpočinjanju radova. 

Majka braće Milić: Bilo je to lepo mesto, na braniku. Projekat je sad' takav, spomen ploča se premešta na drugu lokaciju

KoSSev je razgovarao sa majkom  – vojnih lica – blizanaca Bobana i Srđana Milića, poginulih tokom bombardovanja NATO-a, i Gorana Milića, koji je od tuge za braćom preminuo na godišnjicu njihove smrti, i u čiju čast je posle rata postavljena spomen ploča nekadašnjim Mitrovčanima, a trg koji se danas prekopava – nazvan po njima.

Nada Milić, koja danas živi u Kraljevu, potvrdila nam je da je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju prethodno obaveštena da će se na trgu izvoditi radovi, a da će trg, biti izmešten na drugu lokaciju.

"U toku sam. Bili su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju i obavestili su me. Sutra će da dođu po mene da vidimo novu lokaciju gde će trg da bude izmešten. Zahvalna sam Kosovskoj Mitrovici što je ispoštovala nas i moju decu i dala naziv trgu po mojoj deci. Sad', projekat je takav, uglavnom, negde će se postaviti, šta da radimo," rekla je Nada Milić u telefonskoj izjavi za KoSSev.

Bobanova, Srđanova i Goranova majka kaže da je tokom jedne od letošnjih poseta trgu od građana čula da oni neće dozvoliti da se trg pomera, ali je već u narednoj poseti na spomen ploči zatekla uvelo cveće, neoprane vaze i neočišćen prostor:

"Ja sam bila 4. jula na trgu i sve je bilo lepo i stavljeno je cveće. Međutim, kada sam otišla pre mesec dana i ostavila novo cveće, zatekla sam uvelo cveće. Niti su oprane vaze, niti je išta očišćeno dok ja nisam došla. Građani su mi rekli da nisu za to da se trg makne, svi se bune, a ja kažem, ti građani, ili predstavnici vlasti su trebalo da dođu da to očiste, a ne da čekaju da ja dođem, da operem vaze i da donesem taze cveće."

Nada Milić je ipak zahvalna što je trg Braće Milić postojao kao, kako kaže, lepo mesto – sa fontanom, decom koja su njim šetala i na, kako kaže, "braniku":

"Opet i hvala narodu što dođe, to je bilo stvarno lepo tu, deca su uveče tuda šetala i išla. I fontanica, i cveće. Lepo je to bilo mesto, tu – na braniku, ali kad' je projekat takav, ne bi bilo humano da se ja sad' tome protivim. Niti moja deca da su živa ne bi dozvolila tako nešto."

Kopanjem stepenica koje su koristili pešaci, sečom višedecenijskih četinara, jutros su započeli prvi radovi na rušenju dela dosadašnjeg trga "Braća Milić". 

Trenutno se uklanjaju ostaci letnje bašte čuvene Dolče vite, koja je prošle nedelje zapaljena u požaru i za koji još uvek nije zvanično potvrđeno da li je podmetnut ili je slučajno izbio.

Prostor oko trga ograđen je crveno-belom trakom. Na trgu je nekoliko radnika, bager, kamion i vatrogasno vozilo, pomoću kojeg su jutros posečeni svi četinari sa ovog trga. Na kamionu i bageru nema nikakvih oznaka kompanija kojima pripadaju, kao ni registarskih tablica. 

Građani prekopavanje dojučerašnjeg igrališta i mesta za odmor, zabavu i manifestacije, mirno posmatraju sa svojih terasa. Na samom licu mesta, mahom penzioneri, povremeno zastanu i prate šta se događa.

Svoje nezadovoljstvo "novim" radovima u gradu, građani Kosovske Mitrovice, za sada iskazuju na svojim profilnim nalozima društvenih mreža.

Kancelarija za KiM: Preko Trga braće Milić obilaznica za motorni saobraćaj

Preko ovog trga, ulicom Vlade Ćetkovića, napraviće se obilaznica za motorni saobraćaj, pre nego da započne uređivanje dela dosadašnje glavne ulice Kralja Petra I u pešačku zonu od glavnog mosta do trga Šumadija, što je deo procesa takozvane revitalizacije glavnog mosta, kako je dogovoreno u Briselu početkom avgusta. 

"U cilju normalnog funkcionisanja saobraćaja u gradu, s radovima na izgradnji pešačke zone u Kralja Petra se ne može početi bez prethodnog obezbeđenja adekvatnih saobraćajnica – obilaznice, koja će zameniti deo ulice koji će biti zatvoren za saobraćaj," naveli su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u pisanom odgovoru za naš portal.

Trg ostaje?

Na pitanje da li će završetkom ovih radova nestati trg "Braća Milić", iz Kancelarije za KiM nisu direktno odgovorili. U pisanom odgovoru naveli su samo:

"Radovima na rekonstrukciji ovaj deo grada dobiće nov savremeni i funkcionalni izgled."

U međuvremenu je na gradskoj Fejsbuk stranici opštine Kosovska Mitrovica, uprkos radovima i kopanju celog jednog dela Trga, objavljena informacija da Trg braće Milić "ostaje na istom mestu". 

Oni su istovremeno građane obavestili da Kosovska Mitrovica dobija "novu ulicu, istu onu koju je imala davne 1987. godine". Svojevremeno je, međutim, upravo izgradnjom i proširenjem glavne ulice (Kralja Petra I) za motorni saobraćaj, rešen problem saobraćajnih gužvi i zastoja, koji je u Kosovskoj Mitrovici postojao i 80-tih godina prošlog veka, dok se saobraćaj odvijao tadašnjom celom dužinom ulice Vlade Ćetković i to u vreme kada je broj motornih vozila bio neuporedivo manji nego danas.

Spomen ploča braći Milić premešta se u dogovoru sa porodicom

Kancelariju za KiM Vlade Srbije pitali smo i šta će se desiti sa spomen pločom trojici braće Milić, nesrećno stradalim tokom vojne agresije NATO-a, koja se nalazi na ovom trgu, po kojem je on i dobio ime. Potvrdili su da će "biti premeštana u dogovoru sa porodicom", te da za više detalja kontaktiramo majku preminule braće – Nadu Milić.

Kako je ovaj trg bio jedno od glavnih gradskih prostora za dečiju igru, pitali smo kancelariju u Beogradu i da li postoji plan za izgradnju prostora za igru dece, koji je danas nestao prekopavanjem dela ovog trga, na šta su iz Kancelarije za KiM kratko odgovorili sa – "Da".

Dogovor o revitalizaciji mosta postignut je početkom avgusta, u prvoj rundi dijaloga Beograda i Prištine istog meseca. Radovi su potom i započeti sredinom avgusta, nakon kojih bi most trebalo u potpunosti da bude otvoren do 20. januara 2017. godine, kada bi, kako su naveli iz Kancelarije za KiM, trebalo da bude i potpuno završeno preuređenje ulice Kralja Petra u pešačku zonu i regulisano pitanje saobraćaja na pristupnim ulicama. Kao razlog za pretvaranje Kralja Petra u pešačku zonu bila je bezbednost građana Severne Mitrovice.

Iako je najavljeno da će istog dana početka revitalizacije mosta započeti i radovi na izgradnji pešačke zone u ulici Kralja Petra, ovi radovi, međutim, sve do danas nisu bili vidljivi. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.