Švajcarska i Kosovo potpisali sporazum o uzajamnoj pravnoj saradnji

FOTO: Fejsbuk/Kosovsko ministarstvo pravde

U cilju jačanja i produbljivanja saradnje u oblasti pravne pomoći u krivičnim slučajevima, kao i olakšavanja i usklađivanja pravnih procedura između Kosova i Švajcarske, danas je u Prištini potpisan zajednički sporazum o uzajamnoj pravnoj saradnji, saopštilo je kosovsko ministarstvo pravde.

Sporazum su potpisali ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) i ambasador Švajcarske na Kosovu, Tomas Koli (Thomas Kolly).

Njime je, kako je navelo ministarstvo, predviđeno izvođenje dokaza, direktna komunikacija između pravosudnih organa, formiranje zajedničkih istražnih grupa, kao i zamrzavanje, zaplenu i oduzimanje imovine.

U saopštenju se ističe i da je sporazum izrađen po evropskim standardima.

„Dotični sporazum je izrađen u duhu i u skladu sa pravilima i principima definisanim Konvencijama Saveta Evrope na terenu. Sporazum će regulisati postupak oko pružanja uzajamne pravne pomoći u krivičnim slučajevima, preplićući međunarodne standarde zaštite ljudskih prava, kao i odražavajući najbolje evropske prakse u odnosu sa zahtevima vremena“, navodi se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.