Integrisani prelazi Merdare i Mutivoda od danas potpuno operativni

FOTO: EULEX

Integrisani prelazi Merdare i Mutivoda od danas su u potpunosti funkcionalni, čime će se značajno smanjiti vreme čekanja putnika, saopštila je misija EULEX na Kosovu.

U objavi na Fejsbuku, ova misija navodi i da je aktiviranje ovih prelaza „pozitivan pomak u smislu tehničkog protokola IBM u okviru dijaloga koji vodi EU“.

Podsećaju da je srpska strana „preuzela vlasništvo“ novih prostorija na Mutivodama 21. marta, kao i da su 14. marta srpske vlasti uspešno otvorile i obe strane na prelazu Merdare.

„Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, omogućio je odluku da se dve Zajedničke tačke prelaza (ZTP) potpuno operacionalizuju, dok je Jedinica za podršku dijalogu trenutno na čelu Misije Evropske Unije za vladavinu prava na Kosovu pomogla u koordinaciji procesa tranzicije u obe ZTP, od čije se pune operacionalizacije očekuje značajno smanjenje vremena čekanja za putnike, čime se pravi razlika u životima svih građana koji ih koriste“, navodi se u saopštenju EULEX-a.

Dodaje se i da su kosovske vlasti preuzele vlasništvo nad ZTP Merdare u oktobru 2018. godine, a ZTP Mutivode u julu 2019. godine.

Podsetimo, u sklopu briselskog dijaloga dve strane su još 2011. godine potpisale Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima koji je imao za cilj postepeno uspostavljanje zajedničkih, integrisanih, punktova između teritorije Kosova i Srbije.

Sporazumom je predviđeno uspostavljanje zajedničkih prelaza – Merdare, Brnjak, Mutivode, Jarinje, Bela Zemlja i Mučibaba, koristeći IBM model Evropske unije.

Objekti na prelazima Merdare i Mutivode izgrađeni su prethodnih godina sredstvima EU.

Kosovska policija se potom premestila u nove objekte, a dok je tada bilo navoda da je srpska strana odbila da to učini, te da su srpski službenici nastavili da rade u privremenim prostorijama, što se navodi i u izveštaju Generalnog sekretara UN-a iz 2019. godine.

Beograd i Priština su se ujedno 4. septembra 2020. u Vašingtonu obavezali da će „obe strane otvoriti i pokrenuti zajednički granični prelaz Merdare“.

Kancelarija za KiM potvrdila je potom 13. oktobra iste godine da je kapacitet prelaza Merdare, proširen od 7. oktobra, a da su srpski službenici počeli da rade u novom objektu, koji je ranije izgrađen sredstvima Evropske unije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.