Suvi Do: Table na albanskom postavila Južna Mitrovica. Rakić: Ovakve poteze nećemo tolerisati

Nekoliko tabli sa nazivima ulica na albanskom jeziku, koje su pre dva dana postavljene u srpskom delu sela Suvi Do kod Kosovske Mitrovice – juče popodne su uklonjene. Po rečima predsednika mesne zajednice, Mica Kragovića, uklonjene su table koje su postavljene od sela ka Ibru, kao i u delu poznatom kao „Kragoviće“, dok table postavljene ka Starom selu i na putu ka Vidomiriću i dalje stoje. Meštani, Srbi, dodatno su uznemireni, jer su na njima prepoznali i imena nekadašnjih članova UČK, na koje Albanci gledaju kao na svoje heroje. Postavljanje tabli ocenjuju kao dodatni pritisak. Sa druge strane, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, ističe da jednostrane akcije Južne Mitrovice ne doprinose normalnom suživotu Srba i Albanaca i da one neće biti tolerisane. Suvi Do pripada Južnoj Mitrovici po Ahtisarijevom planu, označili smo ulice, ali sam saznao da neki u Suvom Dolu nisu zadovoljni i sada ćemo sa Rakićem raditi na rešenju, sa druge strane za KoSSev kaže gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri. 

„Juče oko 16 časova, neko iz njihovih institucija je došao i uklonio table. Nisam siguran ko je to učinio – da li to učinjeno pod nečijom ingerencijom ili ne, zaista ne znam,“ kaže Kragović u telefonskoj izjavi za naš portal.

On dodaje da, iako, kako naglašava, „nije siguran“, postoji mogućnost i da je table uklonio „neko iz porodice Aljuši“, koja živi u selu, a koja je, po rečima Kragovića, „obećala“ da će da ih ukloni, jer „ne želi svađu sa meštanima“, kaže Kragović.

Kragović objašnjava i da su table postavljene u ponedeljak, u kasnim popodnevnim časovima, na više lokacija u selu. On tvrdi da su to učinili predstavnici opštine Južna Mitrovica.

„Obavestili smo predstavnike lokalnih samouprava. I gradonačelnika Rakića, i predsednika Privremenog organa Spirića. Obavestili smo i međunarodne institucije – UNMIK. Sa gradonačelnikom ćemo sutra imati sastanak,“ dodaje on.

Predsednik mesne zajednice ističe da je o svemu obaveštena i Kosovska policija.

Ako na nas gledaju kao da smo deo juga, onda na ovakav način vrše pritisak da se iselimo

Na naše pitanje kako na postavljenje tabli gledaju meštani Suvog Dola, Kragović kaže:

„Pojma nismo imali ni o čemu. Veoma smo uznemireni zbog svega ovoga. Na ovo gledamo kao na još jedan dodatni pritisak na nas. Ako je njihov stav (Prištine prim.red.) da smo mi na jugu, onda oni na ovaj način vrše pritisak da se mi iselimo.“

Meštane ovog sela, osim toga što su dobili nazive ulica na albanskom koje nisu nikada do sada imali, dodatno je uznemirilo i to što su na ovim najnovijim ‘toponimima’ prepoznali imena pojedinih članova UČK, poput imena „Seljim Seljimi“. Seljim Seljimi (Mulla Selim Selimi -1978-1998), đak medrese, borio se kao pripadnik UČK u dreničkoj oblasti i ubijen je decembra ’98, zajedno sa još 35 saboraca, na povratku iz Albanije, odakle je 149 UČK pripadnika, među kojima i Seljimi, prebacivalo oružje na Kosovo za borbu sa srpskim snagama.

Bahtiri: Suvi Do pripada Južnoj Mitrovici. Sa Rakićem rešavamo problem sa tablama

Potvrdu da su table sa imenima ulica u Suvom Dolu postavljene na osnovu naloga opštine Južna Mitrovica upravo smo dobili od gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija.

„Treba da znate da je Suvi Do u južnom delu Mitrovice, po Ahtisari planu, i mi smo pripremili da sve ulice označimo sa njihovim imenima i to smo završili. Stavili smo da se to uradi, ali sam ja dobio informaciju da neki ljudi u Suvom dolu nisu zadovoljni time. Treba da se na tome više radi i sada sa Rakićem treba da rešimo taj problem,“ rekao je u kratkoj telefonskoj izjavi za KoSSev Bahtiri, koga smo zatekli u Švajcarskoj.

Rakić: Jednostrane akcije „pod okriljem noći“ nećemo tolerisati

Jutros se saopštenjem za javnost oglasio i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. Ističe da je obavio hitne sastanke sa predstavnicima međunarodnih organizacija, ambasada na Kosovu, kao i nadležnih ministarstava.

„Razgovorima smo se saglasili da ovakve jednostrane akcije opštine Južna Mitrovica nisu zakonite i nemaju podršku relevantnih ministarstava, te ne doprinose normalnom suživotu Srba i Albanaca u Suvom Dolu,“ navodi Rakić i dodaje da će nadležna ministarstva, „koliko danas“, izvršiti pritisak na opštinske organe Južne Mitrovice kako bi se sa ovim aktivnostima prestalo.

„Jednostrane akcije pod okriljem noći nećemo tolerisati. Podsećam da opštine Severna i Južna Mitrovica nisu potpisale Memorandum o razgraničenju, te su ove aktivnosti nelegalne i neprihvatljive, i ja ih najoštrije osuđujem,“ zaključuje Rakić.

Kome ide Suvi Do?

Selo Suvi Do koje se geografski nalazi u Severnoj Mitrovici je važna strateška tačka u dosadašnjem problemu podele grada. Nastanjen je stanovnicima i srpske i albanske nacionalnosti.

Statutu kosovske opštine Severna Mitrovica navodi se da ona ima administrativne granice, koje se ne mogu menjati bez pristanka građana i referenduma, a u skladu sa članom 5 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Prema ovom statutu Suvi Do katastarski pripada Severnoj Mitrovici.

Međutim, prema kosovskom Zakonu o administrativnim granicama opština, selo Suvi Do je još pre nego da centralne vlasti odobre postojeći statut Severne Mitrovice je ovo selo pripojilo katastarskoj zoni opštine Južna Mitrovica, a potom je to isto urađeno i statutom Južne Mitrovice.

Istovremeno, u ovom zakonu se katastarski registruje da Severnoj Mitrovici pripada Gornji Suvi Do i Donji Suvi Do.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.