Sutra se objavljuju konačni rezultati lokalnih izbora za gradonačelnike

Konačni rezultati prvog kruga lokalnih izbora za gradonačelnike koji si održani na Kosovu 17. oktobra, biće objavljeni u četvrtak, potvrdio je za EkonomiaOnline potparol CIK-a Valjmir Eljezi (Valmir Elezi).

„Mogu da potvrdim da će konačni rezultati prvog kruga lokalnih izbora za gradonačelnike biti objavljeni u četvrtak u 10 časova“, kazao je portparol CIK-a.

Prema preliminarnim rezultatima, nakon prvog kruga glasanja, 17 opština je dobilo svoje gradonačelnike, dok će se drugi krug izbora odvijati u 21 opštini, među kojima je i jedna sa srpskom većinom. Reč je o Klokotu, koji je ujedno jedina opština sa srpskom većinom u kojoj Srpska lista nije uspela da u prvom krugu obezbedi više od 50 odsto podrške birača.

Kada je reč o drugom krugu glasanja, CIK je saopštio da će se predizborna kampanja odvijati u periodu od 8. do 12. novembra.

Nakon završetka izbora Centralna izborna komisija odlučila je u dva navrata da vrši ponovno brojanje glasova – prvi put na ukupno 23 biračka mesta – 8 za gradonačelnike i još 15 za opštinske izbore, a drugi put pre tri dana – na ukupno 43 biračka mesta, tj. 8 za gradonačelnike i 35 za opštinske izbore.

Međutim, ponovnog glasanja u prvom krugu nije bilo, iako su zahtevi političkih stranaka za ovakve akcije upućeni.

Ponovni izborni proces se neće sprovesti ni u opštini Đeneral Janković, uprkos tome što je IPŽP u prvoj odluci naveo da se to i učini.

Podsetimo, zahtev za ponovno glasanje uputio je prethodno gradonačelnik ove opštine Rufkij Suma.

IPŽP je tada usvojio njegovu žalbu, međutim, u međuvremenu je drugi kandidat za gradonačelnika iste opštine iz PDK, Mehmet Balaži (Ballazhi), koji je prema preliminarnim podacima, pobedio na izborima, sa nešto iznad 50 odsto podrške, uputio žalbu kosovskom vrhovnom sudu.

Ovaj sud je potom poništio odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da se ponovi glasanje i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

IPŽP je danas, kako je preneo Zeri, novom odlukom odbio žalbu Rufkija Sume, usled čega je kandidat PDK postao novi gradonačelnik Đenerala Jankovića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.