Sutra postavljanje spomen-biste novinaru i pesniku Lazaru Vučkoviću u Gornjem Selu kod Prizrena

lazar vučković

 

Spomen-bista Lazaru Vučkoviću, jednom od najznačajnijih posleratnih pesnika i novinara sa KiM, biće postavljena sutra u 12 časova u Gornjem Selu kod Prizrena, saopštili su iz Doma kulture Gračanica.

Spomen-bista biće otkrivena u prisustvu porodice Lazara Vučkovića, predstavnika Udruženja novinara Srbije, Udruženja književnika Srbije, redakcije lista „Jedinstvo“ i medija.

Navode da je spomenik zapravo postojao u pesnikovom rodnom selu, ali i da i je drugog dana Božića 2014. godine srušen i odnesen. 

Spomenik je izrađen od sredstava nagrade „Aleksandar Tijanić“ za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez koju je 2019. dobio Živojin Rakočević.

Na uručenju nagrade je rečeno da Aleksandar Tijanić podiže spomenik Lazaru Vučkoviću pesniku i novinaru koji se 1966. godine zajedno sa Blažom Šćepanovićem utopio u Ohridskom jezeru. 

Lazar Vučković  značajan je srpski, kosovsko-metohijski pesnik, rođen u Gornjem Selu na Šar planini, 1937. godine. Pisao je poeziju i prozu, objavio dve zbirke poezije, a bio je i novinar lista „Jedinstvo“. U njegovu čast NIJP Panorama Jedinstvo od 1970. godine dodeljuje nagradu sa njegovim imenom za najbolju poeziju objavljenu u časopisu Stremljenja.

Pored spomen-biste koja će biti postavljena u rodnom selu Lazara Vučkovića, jedna bista biće postavljena u dvorištu Doma kulture „Gračanica“.

Bista je rad vajara, akademika Svetomira Arsića Basare.

Podizanje spomen-biste podržali su Dom kulture Gračanica, Kancelarija za KiM i Opština Gračanica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.