Sutra je Badnji dan: Raspored crkvenog služenja

Sutra je za pravoslavne vernike Badnji dan, kojim, u crkvama i među vernicima, započinje božićno slavlje i traje naredna tri dana. Badnji dan prethodi samom Božiću, kada je rođen Isus Hristos. Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim sledi i dan Svetog arhiđakona Stefana, koji je nekim porodicama i krsna slava. Istovremeno, Božić i Uskrs koji spadaju u dva najveća hrišćanska praznika su i državni praznici u Srbiji i to, posle više prekida – ponovo od 2001. godine. 

Pravoslavni vernici Badnji dan obeležavaju po Julijanskom kalendaru, uz porodično okupljanje za posnom trpezom, tradicionalno unošenje i paljenje badnjaka i učestvovanjem u liturgijama u hramovima.

Jutarnja liturgija za Badnji dan u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici počinje u 8 sati, potvrdio je za KoSSev, sveštenik i starešina hrama – Milija Arsović. Večernja molitva sa paljenjem badnjaka je u 16 časova, a služiće je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije. 

Na dan Božića, u četvrtak, 7. januara, liturgija u ovom hramu služi se u 6 časova. 

Liturgije se služe i u hramu Svetog Save u Južnoj Mitrovici, u kojem se bogoslužba, nakon obnove hrama i parohijskog doma ove jeseni, obavlja redovno.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.