Kosovo bez pozivnog broja dok ne ispuni obaveze

Priština nije ispunila obaveze iz Sporazuma o telekomunikacijama i neće moći da dobije pozivni broj dok to ne učini, rečeno je u Kancelariji za KiM. Naglašeno je da će to biti pozivni broj za geografsku oblast u Srbiji, a ne za državu.

"Sporazumom o telekomunikacijama, koji je potpisan 25. avgusta u Briselu, jasno je definisano da Kosovo ne dobija pozivni broj za države, već Srbija pribavlja još jedan pozivni za geografsku oblast Srbije, koji će se uz +381 koristiti za teritoriju KiM kao broj za geografsku oblast," rečeno je Tanjugu u Kancelariji za KiM, nakon što je Austrija Međunarodnoj organizaciji za telekomunikacije (ITU) predala zahtev za pozivni broj za Kosovo.

Naglašeno je da Priština dosad nije ispunila svoje obaveze u vezi sa licenciranjem Telekoma i da će Kancelarija za KiM nastaviti da prati i insistira na punom sprovođenju svih elemenata tog i ostalih sporazuma.

U aneksu Sporazuma Beograda i Prištine o telekomunikacijama, koji je potpisan 25. avgusta prošle godine, navedeno je da će Kosovo u tehničkim aneksima biltena ITU biti pomenuto kao Kosovo sa zvezdicom i fusnotom – "ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu, i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova".

U ambasadi Austrije u Prištini, Tanjugu je potvrđeno da su predstavnici zvaničnog Beča juče organizaciji ITU predali zahtev za pozivni broj za Kosovo.

U tekstu pisma Austrije, koji je usaglašen u Briselu, navodi se da im je čast da zatraže u ime Srbije i Kosova da Međunarodna unija za telekomunikacije počne proces alociranja trocifrenog pozivnog broja Kosovu.

Podseća se da su srpski i kosovski premijeri postigli sporazum u septembru 2013. godine po kome Kosovu treba dodeliti trocifreni pozivni broj u skladu sa standardima i principima i rasporedom Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

"Obe strane su se takođe dogovorile da će međusobno prihvatljiv modalitet biti nađen u vezi sa ovim procesom, uz posredovanje EU prema potrebi," navodi se u pismu.

U Kancelariji za KiM kažu da će sporazum o telekomunikacijama od 25. avgusta prvi put od 1999. godine Telekomu biti omogućeno nesmetano funkcionisanje i poslovanje na teritoriji Kosova i Metohije u oblasti fiksne i mobilne telefonije.

Navode da će građanima Srbije biti obezbeđeno pozivanje brojeva na KiM po ceni lokalnih poziva i bez pozivnog broja, kao i da će Srbija prištinskoj strani ustupiti na korišćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navođenje Kosova sa zvezdicom i fusnotom u dokumentima Međunarodne telekomunikacione unije.

Prema akcionom planu, ITU će početkom maja 2016. priključiti pozivni broj za Kosovo.

B92/TanjugPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.