Suroi: „Behtel-Enka“ gradi auto-put u Srbiji po duplo nižoj ceni nego na Kosovu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pisac i publicista, Veton Suroi (Veton Surroi), ponovo se osvrnuo na pitanje troškova izgradnje kosovskog autoputa, koji je gradila kompanija „Behtel-Enka“.

Sada je uporedio to sa autoputem koji je isti konzorcijum preuzeo da gradi u Srbiji. Suroi je otkrio da će jedan kilometar auto-puta sa tri trake u Srbiji koštati 6.86 miliona evra, dok se na Kosovu pretpostavlja da će dvotračni kilometar koštati čak više od dva puta većeg iznosa.

„Behtel-Enka su potpisali ugovor o izgradnji autoputa Morava u Srbiji – šest traka i 110 kilometara, u vrednosti od 755 miliona evra. Behtel-Enka su izgradili autoput na Kosovu ‘Morina-Arlat’ od 64 kilometra za milijardu evra, pretpostavlja se (jer je to još uvek tajna)“, napisao je Suroi.

„Kilometar autoputa sa šest traka u Srbiji na kojem radi isti izvođač koštaće 6.86 miliona evra, dok će na Kosovu (navodno) koštati 15.6 miliona evra“, dodao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.