Suroi: Srpska lista proizvod Vučića i Tačija

Foto: KTV, caption

Kosovski pisac i publicista Veton Suroi (Veton Surroi) gostovao je sinoć u emisiji Rubikon na KTV gde je ocenio da je Srpska lista proizvod srpskog predsednika, Aleksandar Vučića i kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

Srpska lista nije samo proizvod Beograda nego i Hašima Tačija, tvrdi Suroi.

„Dok je god podržavaju Vučić i Tači ona će nastaviti da funkcioniše na Kosovu“, rekao je u emisiji Rubikon na KTV.

Prema mišljenju Suroija, Srpskoj listi ne treba dozvoliti da bude deo vlade.

„Način na koji je ustav formulisan ne određuje ko treba da bude u vladi. Kosovo ne treba da ima obavezu da ima ministre iz jedne manjine, iako je u potpunosti protiv prava manjina i protiv evropskih principa“, rekao je Suroi.

„Ne možeš da kažeš jednoj Vladi, ili jednom segmentu vlasti, kako se dogodilo Briselskim sporazumom, na primer, da sudija bude ove nacionalnosti, sudsko veće ili direktor policije da budu ove nacionalnosti“, rekao je on u nastavku.

KoSSev: Članom 96 kosovskog Ustava definisano je da vlada u Prištini mora imati najmanje dva ministra iz nevećinskih zajednica – jedan ministar mora biti iz srpske zajednice dok jedan može biti predstavnik drugih nevećinskih zajednica. Slično, prema kosovskom Ustavu, srpskoj zajednici sleduju i dva mesta zamenika ministra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.