Nenad Rašić: Ovo sa Ksenijom Božović nije bio sporazum, to je bio ultimatum

Ovo što vidite sa gospođom Ksenijom Božović, to nije bio sporazum, to je bio ultimatum, rekao je predsednik Progresivno demokratske stranke, Nenad Rašić, osvrćući se na to što će na predstojeće izbore na Kosovu članica GI SDP, ubijenog Olivera Ivanovića, izaći na listi Srpske liste.

Jednoumlje je kad je jedinstvo ono što Đurić kaže

Predsednik Progresivno demokratske stranke, Nenad Rašić, izjavio je da ne postoji prostor za saradnju sa Srpskom listom, optuživši ovu stranku da je „samo instrument Beograda“. Rašić je, sa još nekoliko srpskih političara, formirao predizbornu koaliciju sa kojom će izaći na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu 6. oktobra.

Gostujući u Danu uživo, na pitanje da li ima tendencija da Srpskoj listi pristupaju pojedinci iz stranke na čijem je čelu, ili čak i lokalni odbori, što je zabeleženo poslednjih nedelja, kaže da je u početku bilo kontakata, da je pokušano da se dopre do srži Progresivno demokratske stranke, s ciljem da privole njegove saborce da sarađuju.

Dodao je i da je na poslednjim izborima postojala jedna grupa i organizovano delovanje pojedinaca koji su imali za cilj „urušavanje partijske strukture i samim tim prikazivanje sebe kao predstavnika koji bi trebalo da je najbolji za Srbe“, odnosno, kako kaže, koji će imati apsolutnu vlast. Navodi da je na sceni otimanje članova ili strukture za koju misle (Srpska lista) da je potencijalna opasnost za njih.

„Sve ovo je samo jedan šablon koji se koristi ne samo u mom slučaju ili u slučaju moje partije, već i sa ostalim partijama na Kosovu, a takođe vidim da se dešava i drugim partijama u užoj Srbiji“, navodi Rašić.

Govoreći o tome što se ističe potreba za jedinstvom srpskih stranaka, kaže da je to jedinstvo ono što Đurić kaže da jeste, odnosno da je to zapravo ono što Srpska lista zastupa.

„Ja kažem da to nije jedinstvo, nego jednoumlje… Ako imate strukturu kojoj kažete da nešto uradi, ona uradi, gde po šablonu i nekom kalupu svi predstavnici treba da su identični – to sigurno nije demokratija“.

Rašić podseća da na jugu Kosova živi 65 odsto Srba, a 35 odsto na Severu.

„Samim tim taj element koji dolazi sa juga trebalo bi da bude značajniji i jači, što ovde nije slučaj. Većina planova i strukturnih projekata i programa završava na Severu Kosova, što nije pravedna podela“, dodao je.

Kaže da Srbi sa juga imaju praktičnu potrebu da budu deo institucija. „Ako ne budemo, mi bismo bili nemi posmatrači svoje sudbine i ni na koji način ne bismo mogli da utičemo na to“. Dok kroz institucije mogu da utiču na nešto. Najbolje je, naglašava Rašić, kroz te institucije ojačati Srbe i uticati kroz njih na praktičan život građana.

Nisam iznenađen odlukom Božović

Građanska inicijativa SDP, čiji lider je bio ubijeni Oliver Ivanović, saopštila je da će na predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu izaći „sa ostalim političkim opcijama koje će se naći na listi Srpska lista – Aleksandar Vučić„.

Komentarišući to, Rašić kaže da bi najradije rekao da je šokiran. „Ali pošto sam je viđao poslednjih nekoliko nedelja, nisam iznenađen“. Navodi da je Božovićeva bila pozvana da bude deo njihove koalicije, i da su se viđali nekoliko puta. Pokušao sam da razgovaramo otvoreno, kaže.

„Kad sam ovo danas video, posle šoka sam bio tužan. Ta ista Srpska lista, kojoj je gđa Božović danas priključena, u tom periodu posle ubistva Olivera Ivanovića, imala je niz svečanih konvencija, proslava, i zamislite – nijednom nijedna ta konferencija nije počela sa minutom ćutanja za pokojnog gospodina Ivanovića… I to je ono što mi je najtužnije, što to zna i gđa Božović… Oni (GI SDP) su pod konstantnim pritiskom, i pre ubistva Ivanovića, i metode koje se koriste su toliko ekstremne da bih mogao da razumem gospođu Božović kad mi je rekla, u jednom momentu, da je najbolje ove izbore prespavati. Ništa na to nisam mogao da joj odgovorim osim – pa dobro, možda je to jedno od rešenja. Prespavati je mnogo izbalansiranije nego ovo što smo danas videli“, navodi Rašić.

Ocenjuje da ljudske, moralne i političke vrednosti izgleda više ne igraju nikakvu ulogu i da je bitno samo da se što bolje pozicionirate, dodajući da je to karakteristično još od 2013. godine, i od kad se pojavila Srpska lista.

„Ovo što vidite danas sa gospođom Božović, to nije bio sporazum, to je bio ultimatum“, naglasio je Rašić.

Nesprovedeni projekti i apatija mladih

Govoreći o odnosu vlasti iz Beograda, kaže da one već četiri godine pričaju o projektima koji nisu realizovani, kao i da su projekti o kojima se danas priča, obećavani odavno, a nisu implementirani. Navodi i da se vešto koriste propagandama – „da se projekti koje je finansirala Vlada Kosova, sa zadaškom, promovišu kao projekti koje je finansirala i Vlada Srbije“.

Najopasniji poremećaj sada na Kosovu je apatija mladih, jer je stvoren način da je partijska linija najbitnija, i oni ne vide budućnost na Kosovu, navodi gost N1. Mi tim odlascima gubimo na više načina – to je opasnije po nas nego što je u drugim krajevima Srbije, jer kad neko mlad ode, njegov otac će da okači tablu – kuća na prodaju, naglašava Rašić.

Broj Srba je sve manji i manji, a realna izlaznost može da bude između 35 i 45 hiljada, neki kažu 35 maksimalno. Bojkot, navodi, nije praktično rešenje. Nama treba neki link sa institucijama, ističe Rašić.

N1

Pročitajte još:

 Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Progresivna demokratska stranka

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.