Sunjog sa Krasnićijem i Tahirijem o sporazumu, izbornoj reformi i funkcionisanju kosovske skupštine

FOTO: Tomaš Sunjog/Tviter

Ambasador EU u Prištini Tomaš Sunjog sastao se danas sa liderom PDK Memljijem Krasnićijem i poslanikom iz redova iste stranke Abeljardom Tahirijem.

Razgovarali su o, kako je na Tviteru naveo Sunjog, podršci opozicije trenutnoj implementaciji Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije, te efikasnom funkcionisanju kosovske skupštine.

„Komisija EU je procesu pripreme Izveštaja o Kosovu za 2023. i postoji nekoliko oblasti koje zahtevaju zakonodavni napredak na evropskom putu Kosova. Vreme je ključno jer izveštaj obuhvata period do juna 2023.“, poručio je Sunjog.

O sastanku se oglasio i lider PDK Memlji Krasnići navodeći da su sa ambasadorom EU razgovarali o najnovijim dešavanjima na Kosovu, izbornoj reformi, radu poslaničke grupe PDK i predlogu EU, koji je premijer Kurti već prihvatio.

Krasnići je Sunjogu ponovio stav stranke na čijem je čelu, a u vezi sa sporazumom EU – „on je nedovoljan i propuštena prilika da se okonča višedecenijski sukob sa Srbijom“.

„Ovaj sporazum je rezultat kontinuiranih grešaka premijera Kurtija i ne ostvaruje naše državne i građanske ciljeve“, ponovio je Krasnići.

On se ujedno zahvalio Sunjogu na, kako je naveo, posvećenosti EU na olakšavanju i pomaganju važnih procesa za Kosovo.

Kritike Kurtija od strane opozicije ne prestaju još od 27. februara, kada su se kosovski premijer i predsednik Srbije usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti potom su 18. marta postigli sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Obe strane, kako je tada saopštio šef diplomatije EU Žozep Borelj, obavezale su se da će poštovati sve članove i sprovesti obaveze ekspeditivno i u dobroj meri.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Slično kao i nakon 27. februara, odnosno kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma, predstavnici vlasti i u Prištini i Beogradu branili su ono što je postignuto, odnosno tvrdili da bolje nije moglo, dok međunarodni zvaničnici čestitaju i pozivaju na brzu implementaciju preuzetih obaveza.

Za to vreme, opozicija i u jednom i u drugom gradu kritikuje vlast. U Beogradu se Vučić optužuje za „izdaju Kosova“, pravljenje novih ustupaka i vezivanja napretka Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“, dok se istovremeno zahteva raspisivanje novih izbora i Vučićeva ostavka, a pojedini predstavnici opozicije traže i referendum, dok drugi najavljuju blokadu institucija.

Slična situacija je i u Prištini. Iako nema zahteva da se održi referendum i izbori, najavljuju se protesti i traži ostavka kosovskog premijera.

Opoziciji u ovom gradu najviše smeta to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje, a uz to, Kosovo je preuzelo obavezu da odmah, kako tumače, formira ZSO, odnosno, „Asocijaciju plus“.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.